Aluminij Mostar: Direktorica Ružica Udovičić počela već raditi na spašavanju tvornice

aluminij
...dugogodišnju djelatnicu Aluminija koja je obnašala više odgovornih dužnosti. Zatim su, na njezin prijedlog, na mjesta v. d. izvršnih direktora imenovani Marinko Ivanović za tehničke poslove i razvitak, dok je Marinko Ostojić Sušac došao na čelo Odjela ekonomsko-financijskih, računovodstvenih i komercijalnih poslova.

Vršitelj dužnosti izvršnoga direktora za pravno-kadrovske i zajedničke poslove bit će imenovan naknadno, piše Večernji list.

Na rubu opstanka

Prethodno su članovi Nadzornog vijeća razriješili direktora ove kompanije Nikicu Ljubića i članove Uprave, izvršne direktore Ivana Grlu, Tomislava Lovrića i Amara Hadžiomerovića. Ta je odluka uslijedila odmah nakon što je skupština dioničara odbila predloženo godišnje izvješće za 2014. godinu. Time je praktično od jučer i formalno bivša uprava izgubila povjerenje vlasnika.

Jučer je također predsjednik Nadzornoga vijeća Dalibor Miloš zahvalio Nikici Ljubiću na dosadašnjem radu, ukazavši na nužnost učinjenih promjena, s obzirom na to da bi nagomilani problemi doživjeli vrhunac u vrlo kratkom razdoblju, što bi značilo i krah Aluminija.

Odmah nakon što je imenovana direktorica Udovičić, što je prvi put da mostarski Aluminij vodi jedna žena, sazvala je sastanak bliskih suradnika i započela raditi na planovima za spas. Ona je prethodno vodila proizvodnju u anodama i ljevaonici. Aluminiju su ponovno blokirani računi od vjerovnika - EP HZ HB, banaka, a upitno je bilo hoće li se proizvodnja uopće nastaviti jer su dobavljači odbili dopremiti sirovine glinicu, petrol-koks...

Predsjednik Nadzornog vijeća Aluminija Mostar Dalibor Miloš ocijenio je da su pred novom upravom velika iskušenja, ali se očekuje spas kompanije. ?

"Očekuje se da se zajedno, u suradnji s Nadzornim vijećem, osigura dotok sirovina, što je u ovome trenutku jako upitno. Drugi korak je deblokada računa od banaka i deblokada od EP HZ HB, te je nakon toga dugoročno pred nama rješavanje pitanja opskrbe električnom energijom", rekao je Miloš za "Večernji list".

Prema njegovim riječima, tek nakon stabiliziranja uvjeta za nesmetani nastavak proizvodnje otvorit će se pitanje nabave sirovina po tržišnim cijenama i prodaje aluminija po tržišnim cijenama. Miloš navodi kako je u Aluminijskom kombinatu potrebna sinergija, kako unutarnjih snaga tako i potpora oko strategije njegova opstanka i razvoja.

"Nije floskula, ali sada nam je stvarno potrebno jedinstvo jer je ova tvornica važna za Hercegovinu i cijelu BiH.

"Nažalost, bilo je u kompaniji nekoliko različitih struja koje su se vrlo ružno odnosile jedna prema drugoj posljednjih godina. U ovome trenutku moramo zaboraviti neke stvari, nadići podjele i sukobljavanja te se okrenuti planovima kako Aluminij dovesti do mirnijih voda u kojima mu je zajamčena opstojnost", dodao je Miloš.

7,5 mil. KM u 2015. u plusu

Mostarska kompanija prve posljedice počela je osjećati u 2008. godini kada je pala cijena aluminija zbog svjetske krize i smanjena potražnja za ovim metalom. Od 2011. godine, međutim, krenuo je strmoglavi pad. Aluminij plaća iznimno visoku cijenu električne energije od 53 eura po megawatsatu, čime su zajedno s nepovoljnom cijenom metala na svjetskom tržištu i lošim ugovorima s dobavljačima po toni metala proizvodili gubitak od 600 dolara. Dugovanja su u nekoliko godina porasla na 230 milijuna maraka, od čega su EP HZ HB dužni 130 milijuna.

Odlazeća uprava na čelu s Nikicom Ljubićem jučer se oglasila tvrdeći ?da su preokrenuli zatečeni trend, zaustavili stvaranje novih gubitaka i doveli Aluminij do pozitivnog poslovnog rezultata. Prvo polugodište 2015. zaključili su sa 7,5 milijuna konvertibilnih maraka dobiti.

Večernji list