Aluminij kreće smjerom inovacijske politike

Aluminij Mostar
U BiH je, naime, već oko godinu dana na snazi provedba EC IPA 2009 projekta, pod nazivom Razvoj institucionalnih kapaciteta tri inovacijska središta i istraživačkoga sektora u BiH (Inovo). S obzirom na to da taj projekt završava u ožujku sljedeće godine, otvorena je mogućnost nastavka rada na polju inovacija i povlačenja značajnih novčanih sredstava iz europskih fondova, putom konkretnih projekata koji predviđaju privatno-javno partnerstvo i projektno povezivanje tvrtki sa sveučilištima odnosno poticanje i snaženje provedbe inovativnih zamisli i mogućnosti koje imaju visokoobrazovani kadrovi u BiH.

Projekt Inovo zajednički financiraju i podržavaju Europska unija (putom IPA fondova) i Ministarstvo civilnih poslova BiH, uza potporu federalnih ministarstva prosvjete i znanosti te razvitka, poduzetništva i obrta, dok ga na terenu provode inovativna središta u Mostaru, Zenici i u Banja Luci. Na području Hercegovine za provedbu je zadužen Tehnološki park Intera iz Mostara, s Redahom i Ministarstvom gospodarstva Hercegovačko-neretvanske županije kao partnerima.

- Želim čuti i razmijeniti mišljenja s bitnim, uglednim tvrtkama u Hercegovini o tomu kakove su mogućnosti konkretne suradnje na razvitku inovacija te kakove su konkretne potrebe tvrtki na terenu, u pogledu razvitka inovacija. Na osnovu dobivenih podataka od tvrtki i njihove razmjene s fakultetima i s ostalim dionicima, bit će moguće povezivanje tih dionika i otpočinjanje rada na konkretnim projektima - poručio je Ruubel, s naglaskom na činjenicu kako je općim ciljem projekta poboljšanje konkurentnosti i produktivnosti znanstvene zajednice i gospodarskoga utjecaja u BiH, kako bi ova država bila u stanju aktivnije sudjelovati u europskomu istraživačkomu prostoru i biti više uključena u međunarodnu znanstvenu suradnju.

Ispričavši v.d. direktora Vjekoslava Domljana, koji je drugim obvezama bio spriječen pribivati susretu, a koji je vodećim stručnjakom i jednim od najsnažnijih poticatelja snaženja i provedbe inovativnih projekata u BiH, Ivanović je jasno poručio kako je Aluminij napravio zaokret i krenuo u budućnost s proaktivnim pristupom.

- Uzimamo stvar u svoje ruke i sami ćemo krojiti svoju sudbinu, a to možemo jedino najvećim mogućim iskorištenjem naših snaga i onim što nam ova sredina može ponuditi, a što možda još nije prepoznato. Tu vidim snagu ove zamisli i ove poveznice koju razvojne agencije i tehnološki parkovi nude stručnjacima sa sveučilišta i ljudima iz gospodarstva. Držim kako je više nego sazrjelo vrijeme da sve zemlje bivše SFRJ konačno promijene ove uhodane paradigme u ponašanju i razmišljanju, a jedna od osnovnih je, nažalost, da nam je netko drugi dužan rješavani naše probleme. To je iluzija - rekao je Ivanović.

Susret je ocijenjen valjanim prvim korakom u konkretiziranju suradnje te slijedi, u nizu poteškoća i težnji, kako u strateškim planovima tako i u svakodnevnomu radu Aluminija, prepoznavanje konkretne potrebe koja brzo i učinkovito može biti pretočena u valjan i lako ostvariv projekt kojega će osmisliti i provesti stručnjaci iz Hercegovine, a podržati fondovi Europske unije.