Aluminij, kao najglobaliziranija tvrtka u BiH, želi i energetski sektor na međunarodnomu tržištu

Aluminij Mostar, mostarski aluminij, aluminij, Aluminij Mostar, mostarski aluminij, Aluminij Mostar, Elektroprivreda HZHB, Elektroprivreda Hrvstke zajednice Herceg Bosne, aluminij, Ivo Bradvica, Aluminij Mostar, Stanko Skender, Ivo Bradvica, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, Ivo Bradvica, aluminij, sindikati, Aluminij Mostar, Aluminij Mostar, div, Hercegovina, izvoz, Aluminij Mostar, prosvjed, blokada, Nermin Nikšić, Aluminij Mostar, aluminij, krivci, Ivo Bradvica, Sarajevo, Željko Kordić, aluminij, ostavka

 Prema pisanju sarajevskoga Oslobođenja, Trhulj je ocijenio kako je, gledano prema resorima njegova ministarstva, energetski sektor najuređeniji, otkako je 2006. potpisan Sporazum o pristupanju energetskoj zajednici.

- Donošenjem zakona na polju energetike praktično je pokrenut i najveći preustroj energetskoga sektora u posljednjih pedeset godina, a odnosi se na otvaranje tržišta električnom energijom, s kojim smo krenuli polovicom 2012. godine. Otad je tržište otvoreno za potrošače koji su priključeni na 110-kilovoltnu i na 35-kilovoltnu mrežu, u sljedećoj nas godini očekuje otvaranje tržišta za potrošače na 10-kilovoltnoj mreži, a od 1. siječnja 2015. i potpuna liberalizacija tržišta, što znači rast konkurencije i snižavanje cijena struje - pojasnio je Trhulj, najavivši i restrukturiranje elektroprivrednih poduzeća, razdvajanjem djelatnosti proizvodnje, distribucije i opskrbe.

Zanimljivo je na tomu tragu, a poglavito u svjetlu jedne od osnovnih potreba Aluminija d.d. Mostar, spomenuti kako se glavni se direktor Elektroprivrede BiH, u plaćenomu oglasu Dnevnoga avaza, podičio ostvarajem rekordne proizvodnje u povijesti toga elektroprivrednog poduzeća. U ovoj su godini, naime, proizveli 7310 GWh struje.

Inače, u smislu spomenutih potreba Aluminija, koji godišnje troši 225 MWh/h električne energije, valja podsjetiti na činjenicu da je mostarski proizvođač primarnoga aluminija, osim što je godinama najvećim izvoznikom u BiH, ujedno i najglobaliziranija tvrtka u ovoj državi. Svoje proizvode Aluminij prodaje putom Londonske burze metala, sve svoje sirovine, osim većega dijela električne energije, kupuje iz svijeta, prema burzovnim cijenama. Aluminijeva nastojanja i rad već su odavna na tragu izlaska i bosanskohercegovačkoga elektroenergetskog sektora na međunarodno tržište, čime će doći do nestanka monopolizacije i do osjetnoga rasterećenja izdataka domaće industrije, čime će BiH načiniti značajan gospodarski iskorak, a što će pokrenuti napredak i razvitak privatnoga i javnog sektora, stvoriti preduvjete za konkretnu primjenu znanja i inovacija, dovesti do rasta zaposlenosti, na koncu i rasta potrošačkih mogućnosti građanstva koje donose najizravniju korist državnoj blagajni.