Agonija: Aluminij između Kineza, Arapa i stečaja

Aluminij
Hercegovina.info

Točno prije tri mjeseca iz ‘utičnice’ je iskopčan mostarski Aluminij. Nekadašnjem gigantu presudili su ogromni dugovi, ponajviše za električnu energiju. Tri mjeseca poslije, dakle danas, u kompaniju koja i dalje nekako živi dišući na respiratoru na razgovore dolaze potencijalni investitori, u javnosti okarakterizirani kao ‘Arapi’, piše Dnevni list

Kinezi se konzultiraju

Inače, riječ je o korporaciji WAQT Trade LLC sa sjedištem u Dubaiju, oko koje je prije tjedan dana nastao ‘mali’ skandal kada su po naputku premijera FBiH Fadila Novalića i ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića pošli na razgovore u Aluminij, ali su na ulaznoj kapiji zamoljeni da dođu 10. listopada. Razlog je bio taj što Uprava Aluminija nije bila dovoljno upoznata o referencama potencijalnog investitora te je od Vlade zatražila dodatne informacije i vrijeme.

Također, očekivalo se da će u međuvremenu kinesko-izraelski konzorcij koji već oko dva mjeseca radi dubinsku analizu mostarske tvornice konačno ponuditi svoj biznis plan, kako je i rečeno na početku pregovora s tim potencijalnim investitorima. Međutim, biznis plana i dalje nema. Kako saznajemo, Kinezi nisu odustali, ali su bez posebnog objašnjenja zatražili dodatno vrijeme za međusobne konzultacije.

Što se tiče Arapa, ministar Džindić je ustvrdio da se radi o kompaniji koja surađuje s Jaguarom, BMW-om te tvrtkama iz zrakoplovne industrije. Također, arapski investitori se bave i reciklažom aluminijskih proizvoda, a navodno su na sastanku s Vladom FBiH obećali povećanje proizvodnje za 100 posto.

Novac za plaće

Podsjetimo, od trenutka gašenja 500 ljudi je dobilo otkaz i otpremnine, oko 390 je ostalo na znatno nižim primanjima čekati rezultate pregovora sa spomenutim investitorima od čega ovisi i njihova sudbina. Ukoliko ti pregovori ne budu uspješni, tih 390 radnika će također dobiti otkaz i otpremnine, a Aluminij će ići u stečaj.

Uprava Aluminija na raspolaganju je imala novac za isplatu umanjenih plaća za još dva mjeseca. Jedan mjesec je već prošao, a da bi se osigurao novac za drugi mjesec potrebno je prodati zalihe glinice, što se također može staviti pod znak pitanja.

U trenutku gašenja Aluminij je bio i prvorazredno političko pitanje, no danas je postao sporedna stvar od koje se političari lagano odmiču. Nema sumnje da će Aluminij opet postati prvorazredno političko pitanja kako se budu bližili lokalni izbori iduće godine. Ukoliko ih u Mostaru bude.