Generali u znak prosvjeda neće doći na ročište

Generali, Ante Gotovina, Ante Gotovina, BIH, obrana, HVO, Ante Gotovina, Jakov Sedlar, zabranjeni film, Ante Gotovina, Hrvati u BIH, akcija oluja, Ante Gotovina, hrvatski političari, Hrvati, Ante Gotovina, Ante Gotovina, Film Gotovina, Ante Gotovina, Ante Gotovina, general

Obrana generala Ante Gotovine danas će od Haaškog suda, nakon jučerašnje akcije hrvatske policije u kojoj su oduzeti materijali za obranu hrvatskog generala, zatražiti zaštitu integriteta obrane, a ukoliko sud takve mjere ne izrekne njegovi branitelji više neće sudjelovati u haaškom sudskom postupku, najavio je branitelj generala Gotovine Luka Mišetić.

'Danas pred sudskim vijećem iznijet ćemo cijeli problem i ukoliko ne dobijemo konkretnu zaštitu sudskog vijeća s konkretnim mjerama onda obrana generala Gotovine ne može i neće sudjelovati u postupku u Haagu. Dakle, nije štrajk za sada jer ipak ćemo se danas mi kao odvjetnici pojaviti pred sudskim vijećem, objasniti grubo kršenje osnovnih prava generala Gotovine i tražiti hitne mjere sudskog vijeća. Bez toga naravno ne možemo više sudjelovati' - kazao je u telefonskom razgovoru iz Haaga Mišetić.

Redovno ročište u predmetu 'Gotovina, Čermak i Markač' danas je u poslijepodnevnom terminu.

Policija privela odvjetnika Marina Ivanovića

Policija je u srijedu u potrazi za topničkim dnevnicima u Splitu privela zagrebačkog odvjetnika Marina Ivanovića, koji pomaže obrani generala Ante Gotovine, a tijekom dana u Zagrebu i Splitu obavljena je pretraga desetak stanova bivši visokopozicioniranih pripadnika HV-a i MORH-a u potrazi za tim dokumentima.

Mišetić objašnjava da je razlog najavljenog zahtjeva obrane generala Gotovine 'u tome da svaki optuženik u svim demokratskim sustavima pa tako i pred Haaškim sudom ima pravo na obranu, na zaštićenu komunikaciju sa svojim odvjetnicima i između njegovih odvjetnika, ima pravo na zaštitu rada njegova tima'.

'To je sve zaštićeno i statutom Haaškog suda i pravilima i presedanima' -ističe Mišetić.

Haaški je sud Hrvatskoj, na zahtjev tužiteljstva, još u rujnu 2008. izdao nalog da dostavi dokumente o djelovanju hrvatskog topništva u 'Oluji' koje tužiteljstvo traži radi suđenja trojici hrvatskih generala.

On ocjenjuje da su jučerašnjim oduzimanjem službenih računala obrane generala Gotovine u Hrvatskoj svi podaci obrane generala Gotovine, oni podaci koji su nalogom Haaškog suda zaštićeni, znači i identitet zaštićenih svjedoka u predmetu u Haagu, zaštićeni dokumenti koji ne bi smjeli biti u posjedu hrvatske vlade - sada u rukama Hrvatske.

'Sve to sada RH ima mimo pravila Haaškog suda. Jedan grubi način pristupa, zakon sile, umjesto vladavine prava i zakona' - kaže Mišetić poručujući da se u totalitarnim sustavima ovakvo nešto može dogoditi da tužitelj bez sudskog naloga prisluškuje i pretražuje, uhiti članove suprotne strane u procesu. 'Mislim da je to zaista strašno' - zaključuje branitelj generala Gotovine.

Glavni Haaški tužitelj stoji  iza akcije?

Mišetić je kazao i da obrana ima osnovanu sumnju da glavni haaški tužitelj Serge Brammertz stoji iza jučerašnje akcije te poručuje da, ukoliko je haaški tužitelj Brammertz ovo naredio, onda je to grubi prekršaj odvjetničkog kodeksa.

'Ne želim ga decidirano optužiti sve dok ne dođe do rasprave pred sudskim vijećem gdje ćemo iznijeti naše dokaze i tražiti očitovanje i gospodina Brammertza i (hrvatskog državnog odvjetnika Mladena) Bajića tako da se pred sudom to pitanje konačno razjasni. Dakle, tko stoji iza jučerašnje akcije' - kaže Mišetić.

'Sigurno je da stoji hrvatska vlada i kao takva mora snositi odgovornost za to. Ponavljam, ako i gospodin Brammertz stoji iza toga onda su po svim presedanima moguće sankcije za takvo postupanje od strane jednog tužitelja zaista dramatične, čak i do te mjere postoje presedani da se optužnica odmah mora odbaciti ukoliko je tužitelj bez naloga Haaškog suda naredio pretres obrane i uhićenje članova tima i pretres službenih dokumenata koji su zaštićeni pravilima Haaškog suda' - rekao je Mišetić.

Branitelj generala Gotovine kaže da je Brammertz, ako je imao osnovanu sumnju da je neko počinio kazneno djelo unutar tima generala Gotovine, trebao tražiti nalog sudskog vijeća.'To nije učinjeno' - kaže Mišetić.

Raspravno vijeće u predmetu 'Gotovina, Čermak i Markač' sazvalo je za 16. prosinca ročište na kojem bi se trebao razmotriti spor između hrvatske vlade i haaškog tužiteljstva zbog tzv. topničkih dnevnika iz 'Oluje'. Hrvatska je pozvana da uputi svoga predstavnika na to ročište, a sve strane u postupku da donesu sve raspoložive dokumente o postojanju ili sudbini traženih dokumenata.

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz pred Vijećem sigurnosti UN-a 3. prosinca nije dao Hrvatskoj prolaznu ocjenu po pitanju suradnje u potrazi za topničkim dnevnicima. (Hina)