FUP-u potrebno još 109 policajaca

fup, uhićenja, Hercegovina

Federalna vlada u četvrtak je to i odobrila, a informaciju je razmatrala gotovo pet mjeseci nakon što je upućena pod oznakom „hitno“, piše Dnevni avaz. 

Kako je pojašnjeno, Vlada je 2016. godine svojim zaključkom umanjila FUP-u dozvoljeni broj zaposlenika za koje se mogu planirati sredstva na 778. Ovo usprkos tome što je zakon propisao da prijedlog ukupnog broja policajaca utvrđuje upravo FUP.

U informaciji koju je prihvatila Vlada ukazano je da se, uz redovite poslove, sve više nameću i drugi sigurnosni izazovi, kao što su prosvjedi različitih grupa, poput radnika i branitelja, ali i problemi ilegalnih migracija.

- Problemi ilegalnih migracija, nekontroliranog kretanja i boravka stranih državljana, uglavnom radno i vojno sposobnih, s područja obuhvaćenih ratnim sukobima, čiji je identitet i eventualnu kriminalnu prošlost, kao i eventualnu pripadnost radikalnim skupinama nemoguće utvrditi na pouzdan način, dodatno usložnjavaju sigurnosnu situaciju u FBiH. Zato se nameću pitanja na koja je nedophodno dati adekvatan odgovor – navodi se u informaciji.

(dnevnik.ba)