Znanstvenici se koristili novom tehnologijom i otkrili zastrašujući podatak: Golem dio ledenjaka već se istopio

Znanstvenici se koristili novom tehnologijom i otkrili zastrašujući podatak: Golem dio ledenjaka već se istopio

Glečer Totten jedan je od najbržih glečera Antarktike, a znanstvenici žele promatrati kako se topi s obzirom na golemu količinu vode koju bi mogao ispustiti.

Koristeći se umjetno stvorenim seizmičkim valovima koji pomažu znanstvenicima da vide kroz debljinu glečerskog leda, istraživači su otkrili da oceanom pluta veći komad Tottena nego što se isprva mislilo.

''Na nekim lokacijama za koje smo mislili da ne plutaju, odnosno da je pričvršćen za tlo, otkrili smo ocean ispod glečera, što ukazuje na to da glečer zapravo u cijelosti pluta'', rekao je Paul Winberry iz Sveučilišta u Washingtonu, piše Daily Mail.

''To također znači da bi Totten mogao biti mnogo osjetljiviji na klimatske promjene u budućnosti'', rekao je Winberry.

Prema podacima NASA-e, između 2002. i 2016. godine Antarktika je gubila 125 gigatona leda na godinu zbog čega su se razine mora diljem svijeta podigle za 0,35 milimetra.

U nedavnoj studiji otkriveno je da se najveći glečer istočnog Antarktika topi odozdo jer vjetar na led nanosi toplu vodu oceana, a taj vjetar bit će jači s razvojem klimatskih promjena. Studiju su proveli istraživači sa Sveučilišta Austen u Texasu te su se za te podatke oslonili na satelitske snimke i podatke o vjetru.