POMOR ZAŠTIĆENIH ŠKOLJKI Na ušću Neretve pronađeno preko tisuću ljuštura!

ušće neretve, pomor, zaštićene školjke , jadran

Foto: OD Brkata sjenica

Dolina Neretve se pridružuje neslavnom popisu lokacija diljem Jadrana gdje svjedoci nailaze na prazne ljušture nekad veličanstvenih i zaštićenih školjki, periski. Ornitološko društvo “Brkata sjenica” iz Metkovića izvijestilo je o pravom pomoru na ušću Neretve. 

"Prošla je 2019. godina puno obilazaka ušća,uživanja i evo prvi dan 2020. godine rano jutro kao i obično nalazimo se na ušću uživamo u prekrasnom jutru sa malo burina ali ne previše hladno. Mnogo ptica raznih vrsta mir i tišina pravi odmor za dušu. U obilasku nažalost i jedan ne baš lijep detalj uočili smo na sprudovima mnogo ljuštura periske strogo zaštićene vrste školjki koje je izbacilo vjerojatno zadnje jako jugo", navode iz društva “Brkata sjenica”, prenosi Morski.hr. 

"U četvrtak 02.01.2020. ponovno odlazimo na ušće skupa s djelatnicom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i obilazimo ušće u čizmama, brojimo ljušture periski. Nakon obilaska kompletnog dijela Kominskog ušća koliko smo mogli duboko u čizmama i sprudove prebrojili smo oko 1000 kompleta ljuštura što predstavlja strašno velik broj (ako uzmemo u obzir dio ljuštura koje su od prije opet je to velik broj) među njima ima velik broj mladih koje su dugačke od 13 do 25 cm ima i odraslih od pola metra do 70 cm.

U obilasku smo uočili svega jednu živu perisku i još tri koje su uspravne ali nismo sigurni jesu li žive, jer nismo mogli do njih. Periske napadaju bakterije koje ih ubijaju a počelo je u Španjolskoj prije nekoliko godina širi se mediteranom a došlo je nažalost izgleda i na ušće Neretve" – zaključuju iz društva “Brkata sjenica”.