Počela kampanja: Fotografirajte suha korita - spasimo rijeke Bosne i Hercegovine

Buna, BIH, vijesti, rijeke, vodostaj

Zbog propusta u zakonodavstvu, brojne rijeke u Bosni i Hercegovini nemaju dovoljno visok vodostaj. Usprkos prethodnim obećanjima, nadležna ministarstva u Republici Srpskoj (RS) i Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) nisu uspjela izaći na kraj sa planovima za izgradnju hidroelektrana koji prijete da unište naše rijeke..

Danas operatori ovih postrojenja mogu preusmjeriti čitav riječni tok u cijevi, ostavljajući korita rijeka potpuno suhim.

Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine ovom prilikom poziva stanovništvo da fotografira suha korita svojih rijeka širom zemlje.

Pomozite nam da zajedno sačuvamo naše rijeke! To možete učiniti na ovaj način: posjetite vašu rijeku sa niskim vodostajem, fotografirajte se zajedno sa suhim koritom ili snimite kratki video (30 sekundi), fotografiju i/ili video sa pratećim kratkim tekstom o tome zašto su vam rijeke važne pošaljite na [email protected] ili u inboks Facebook stranice Koalicija za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine, koristite heštegove #SuhaKoritaRijekaBiH i #epp prilikom dijeljenja fotografija i videa na Vašim osobnim profilima.