Otvoreno Green Design Biennale u Mostaru

 bijenale, Mostar

U Mostaru je u srijedu otvoreno međunarodno Green Design Biennale koje će trajati do 5. listopada te okupiti oko 300 sudionika.

"Cilj bijenala je promijeniti svijest stanovništva i približiti mu trenutnu situaciju u kojoj se nalazimo, uzimaju u obzir da je industrijalizacija koju smo imali u zadnjih 150 godina dovela ogroman napredak i poboljšanje kvalitete življenja, ali je ostala na nivou jednog primitivnog korištenja resursa, koji nakon jedne upotrebe postaju otpad. Time zagađujemo vodu, vazduh i stvaramo uslove na planeti koji za čovjeka više neće biti održivi" - kazala je kreatorica Green Design Bienala i Green Deisgn Centra Elma Durmišević.

 bijenale,Mostar

Kazala je kako se društvo općenito nalazi na jednoj prekretnici dva sustavate da u toj tranziciji u kojoj se trenutno nalazi treba naći nove metode kako promijeniti proizvodnju proizvoda, kako pristupiti samom dizajnu objekata i produkata za održivi razvoj.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako je bijenale događaj koji će se ponavljati svake godine te "donositi dio znanosti na zaštiti planete Zemlje".

"Ima mnogo razloga da ovaj projekt uspije u budućnosti i mislimo kroz ovo bijenale da upoznamo ljude koji su znanstvenici s ljudima koji su proizvođači određenih materijala kako bi doveli do novog načina razmišljanja i kako bi projekti bili samoodrživi" - kazao je Bešlić.

 Na bijenalu se očekuje sudjelovanje oko 50 studenata sa sedam sveučilišta, kao i 25 arhitekata, dizajnera i eksperata iz europskih zemalja.

Green Design Bienale ove godine svojim programom obuhvaća otvaranje izložbe o zelenim gradovima, objektima i dizajnu, kao i predavanja koja će predstaviti uspješne primjere implementacije održivog planiranja i dizajna u Velikoj Britaniji, Belgiji, Nizozemskoj, Švedskoj, Turskoj, Izraelu, Francuskoj, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

U okviru ovogodišnjeg Green Design Biennala, SGDF/Green Design Center organizira i internacionalnu ljetnu školu u saradnji sa Sveučilištem u Mostaru i mostarskim Sveučilištem Džemal Bijedić.

Ove godine se pored Sveučilišta iz Mostara kao ključnih partnera za sudjelovanje prijavilo još pet sveučilišta iz susjedstva, kao i iz turskog grada Istanbula.

Za vrijeme bijenala prezentirat će se i radovi na prvoj fazi izgradnje Green Design Centra i inovacijskog parka za jugoistočnu Europu u Mostaru.