FOTO/VIDEO  Otvorena sunčana elektrana Kozjak

sunčana elektrana, tvrtka Cemex, Kozjak, hep, Ivo Josipović
Ukupna investicija iznosila je više od pet milijuna kuna, a elektrana će proizvoditi oko 460 megavatsati (MWh) električne energije godišnje, što je dovoljno za zadovoljavanje potreba približno 150 kućanstava.

Dijelim zadovoljstvo s investitorima i onima koji su obavili radove jer su napravili vrlo dobar posao. Žalili su se na određene administrativne zapreke i procedure, no čujem da je situacija ipak bolja nego što je bila i mogu još samo poželjeti puno ovakvih projekata, kazao je predsjednik Josipović puštajući u rad elektranu.

Direktor Fotonapona i nositelj projekta sunčane elektrane "Kozjak" Tonći Božić poručio je da administracija treba stvoriti dobru ulagačku klimu.

Predsjednik uprave tvrtke Cemex Hrvatska Trpimir Renić je objasnio kako im je povod za projekt bilo smanjivanje potrošnje te pametnije korištenje energije, a sunčana elektrana "Kozjak" je dio te strategije.

Cemex i Fotonapon su gradnju elektrane na južnoj strani Cemexove hale sirovine započeli u studenom prošle godine, a više od dvije godine bilo je potrebno da se ishode sve potrebne dozvole za njezinu izgradnju.

Sunčana elektrana "Kozjak" najveća je sunčana elektrana s tankoslojnom tehnologijom u Hrvatskoj, a proizvedenu će energiju isporučivati u elektroenergetsku mrežu što je već ugovoreno s Hrvatskom elektroprivredom (HEP).

Kroz dva tjedna probnog rada elektrana je proizvela više od 15.000 kilovatsati (kWh) električne energije.

Očekuje se da će ta elektrana doprinijeti porastu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u Dalmaciji i smanjivanju emisija ugljičnog dioksida za otprilike 415.000 kilograma godišnje.