Otkriveno jeftino i lako dostupno prirodno gorivo koje bi moglo promijeniti svijet

bio-goriva, alternativa za gorivo, Znanstvenic, zelene alge, ekonomična nafta, ekologija, Gorivo, pojeftinjenje, FBIH, Gorivo, BIH, benzinska crpka, crpka, Gorivo, cijene, pojeftinjenje, Dubrovnik, Gorivo, nafta, benzin, benzinska postaja, bihamk, Gorivo, BIH, cijene, nafta, Gorivo, plinsko ulje, USKOK-ove optužbe, uskok, eurodiesel, nafta, benzinska pumpa, potrošnja goriva, Gorivo, Gorivo, nafta, Gorivo, potrošnja goriva, benzin, benzinska pumpa, benzinska postaja, Turbodizelaš, dizel, putarine , cestarina, cestarine, uvođenje naplate cestarine , poskupljenje, cigarete, Gorivo, benzin, potrošnja goriva, smanjenje, trošarine, Gospodarska komora FBiH
Koliko god mi željeli sačuvati našu umiruću planetu i našim potomcima ostaviti kakav-takav svijet za život, jasno je da se danas bez nafte ne može. Pokušaji razvoja i plasiranja nekakvih bio-goriva i raznih drugih ‘zelenih' alternativa uglavnom nisu uspjeli, jer njihove mane još uvijek uvelike nadmašuju vrline, a često su i štetniji za okoliš od njihova crnog konkurenta. O nekim perifernim industrijama (plastika, kemikalije...) da i ne govorimo... No znanost je tu da nas iznenadi, a ovoga se puta radi o uistinu obećavajućem otkriću.
Nepresušne zalihe lako dostupnog energenta?

Znanstvenici s američkog Odjela za energetiku u Pacifičko-sjeverozapadnom državnom laboratoriju otkrili su način kako u manje od sat vremena od zelenih algi napraviti ulje koje se kasnijim rafiniranjem može pretvoriti u pogonsko gorivo. Drugim riječima, izumljena je prva ekonomična nafta od živih organizama!

Iako se današnja proizvodnja bio-goriva temelji na sličnim postupcima kao i dobivanje nafte iz zelenih algi, mora se reći da je do sada proces proizvodnje bio iznimno složen i ekonomski neisplativ. Sada pak relativno jednostavnim konceptom možemo dobiti naftu sličnu onoj ‘pravoj' u svega sat vremena, i to ne pretjerano skupocjenom i kompleksnom tehnologijom. Princip je sličan kao u ekspres loncu, ali se u ovom slučaju koriste znatno veći tlak i temperatura kako bi se zelene alge pretvorile u crno ulje. Na gotovo isti način su nastale i sadašnje zalihe nafte, samo što je tom prirodnom metodom trebalo nekoliko desetaka milijuna godina, a ne svega 60 minuta...

Kada bismo svo klasično gorivo potrebno američkom tržištu zamijenili bio-gorivom od soje, tom bi biljkom trebalo zasaditi polovicu kontinenta, a za istu količinu goriva proizvedenog novom metodom koristeći alge potrebno osigurati svega 0,42% površine SAD-a. One su poznate po tome što vrlo dobro čuvaju energiju, a ne treba zaboraviti da su ionako najrašireniji živi organizam na planeti.
Američka je vlada već pronašla partnera u tvrtki Genifuel, koja bi ovo novo gorivo trebala komercijalizirati i plasirati na tržište SAD-a.

To bi se moglo dogoditi vrlo brzo, jer problemi s dopremom nafte, visokim cijenama i prilično krhkim političkim odnosima s onima koji imaju najviše crnoga zlata, vrlo su dobar motiv za jeftinom i kvalitetnom alternativom.

idesh.net