Kako funkcioniraju vjetrenjače

...se kreće u apsolutnom vakumu, ali nećemo sada o tome. Dakle i vašem tijelu je potrebna energija, i mikseru i aparatu za kavu, i automobilu i radiju na kojem slušate svoje najdraže melodije.

No doveli smo se u stanje iracionalnog raspolaganja energijom, rasipanja ili njenog usmjeravanja na krive stvari. Nepotrebna buka, osvijetljenje koje nije nužno, paljenje automobila da bismo došli do trgovine koja se nalazi na nekoliko minuta hoda i sl. Za svaki barel nafte koji se pronađe 8 ih se potroši.

Koliko dugo mislite da ćemo još moći nastaviti živjeti ovako?

Dakle nužno je da se svi skupa, kao čovječanstvo, preorijentiramo na obnovljive izvore energije, a ne samo da pojedici budu svijetle zvijezde repatice na mračnom ekološkom nebu. Obnovljivi izvori energije su svuda oko nas, čisti su i nemoguće ih je iscrpiti. Što čekamo onda.

Vjetrenjače funkcioniraju na način da kinetičku energiju vjetra pretvaraju u električnu energiju koja se zatim može dalje koristiti u komercijalne svrhe. Iako nam se čini da u zraku oko nas nema ničega (osim možda peludi, smoga ili traga parfema osobe koja je maloprije prošla) zrak je, baš poput tekućine, sastavljen od raznih spojeva samo su oni u plinovitom stanju. Ipak, iako se ne čini tako, on je također fluid i pomicanje ovih čestica prenosi silu na turbine.

One se postavljaju na područja velikog vjetropotencijala na kojima se točno može izračunati koliko će se energije moći proizvesti u danom razdoblju. Vjetrenjače se obično postavljaju u skupinama koje se nazivaju farme vjetrenjača i mogu imati proizvodni potencijal od nekoliko stotina MW energije.

Ove hvatačice vjetra mogu imati horizontalno i vertikalno postavljene krakove, ali princip proizvodnje energije je isti. Vjetar pokreće rotor koji prenosi kinetičku energiju na rotor. Rotor je zatim spojen na vratilo na koje prenosi mehaničku energiju. Ona potom putuje do generatora koji se sastoji od magneta i vodiča. Kada je vodič, tj. žica, okružen magnetima u njemu se stvara napon i odjednom imamo električnu energiju.

Nadamo se da je objašnjenje bilo jasno i da sada shvaćate čist način na koji se može dobiti energija samo postavljenjem ove ponosne vjetrenjače na neku vjetrometinu.

Iako se u prenesenom značenju nekada doista u našoj kulturi osjećamo poput modernog Don Quiotea, vjetrenjače protiv kojih se danas treba boriti one su metaforičke, dok ove stvarne trebamo dočekati otvorenih ruku .

 

ekologija.com