Europska komisija pokrenula borbu protiv plastičnih vrećica

Europska Komisija, ambalažni otpad, plastične vrećice, recikliranje plastike, Europska unija
...od uvođenja pristojbi na uporabu tih vrećica do njihove zabrane, što je ranije smatrano protuzakonitim.

Komisija je predložila promjenu direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu, a glavne promjene se odnose na uvođenje obveza za države članice da donesu mjere za smanjenje uporabe plastičnih vrećica tanjih od 50 mikrona, koje se najčešće koriste jednokratno, a te mjere mogu uključivati uvođenje nameta na uporabu vrećica, donošenje nacionalnih ciljeva smanjenja i ograničenja stavljanja na tržište te zabranu korištenja.

"U Europi svake godine preko 8 milijardi plastičnih vrećica završi kao otpad, što uzrokuje golemu štetu okolišu. Neke su države članice u pogledu smanjenja uporabe plastičnih vrećica već postigle izvrsne rezultate. Kad bi i ostali slijedili njihov primjer, mogli bismo smanjiti ukupnu potrošnju u Europskoj uniji za čak 80 posto, rekao je povjerenik za zaštitu okoliša Janez Potočnik.

Lagane plastične vrećice, koje se najčešće koristi jednokratno, mogu trajati stotinama godina, što predstavlja veliki globalni problem kojim su najviše ugroženi morski ekološki sustavi i životinje poput riba i ptica.

Procjenjuje se da je 2010. na tržište EU-a stavljeno 98,6 milijardi plastičnih vrećica, što bi značilo da svaki građanin EU-a koristi 198 plastičnih vrećica godišnje.

Procjenjuje se da se godišnja uporaba laganih plastičnih vrećica po glavi stanovnika kreće od 4 vrećice u Danskoj i Finskoj do 466 vrećica u Poljskoj, Portugalu i Slovačkoj.

Nacionalne politike za plastične vrećice jako se razlikuju. Danska, Irska i Bugarska naplaćuju porez na plastične vrećice, dok Belgija ubire naknadu koju se prosljeđuje tvrtki za prikupljanje i recikliranje plastike.

Velika Britanija prošli je mjesec najavila da će uvesti porez na plastične vrećice. Trgovci u Francuskoj, Njemačkoj, Portugalu, Mađarskoj i Nizozemskoj počeli su dobrovoljno naplaćivati plastične vrećice.

glasistre.hr