EKOLOGIJA Pomor periski na ušću Neretve

Ušće Neretve/Pomor periski
Hercegovina.info

Hrvatski ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić potvrdio je u ponedjeljak kako se nedavno u Jadranskome moru, na ušću Neretve kod Ploča, dogodio pomor periski, dodajući da takve pojave uzrokuju klimatske promjene i onečišćenja.

Rekao je kako ona nije izolirana samo u Jadranu.

"Nažalost, Jadran nije izolirana pojava, klimatske promjene i onečišćenje na globalnoj razini dovode do takvih situacija", rekao je Ćorić.

Facebook stranica Ornitološkog društva "Brkata sjenica" nedavno je izvijestila kako su aktivisti tog društva i djelatnica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije uočili "na sprudovima mnogo ljuštura periske, strogo zaštićene vrste školjki koje je izbacilo vjerojatno zadnje jako jugo".

Istaknuli su i da su nakon obilaska dijela Kominskog ušća izbrojili oko 1000 kompleta ljuštura, što je "strašno velik broj", među kojima je mnogo mladih, dugačkih od 13 do 25 centimetara, a ima i odraslih od pola metra do 70 centimetara.

U obilasku su uočili samo jednu živu perisku i još tri koje su uspravne, ali nisu sigurni jesu li žive jer nisu mogli do njih.

Periske napadaju dvije bakterije koje ih ubijaju, a sve je počelo u Španjolskoj prije nekoliko godina, kad su se proširile Mediteranom. Stigle su nažalost, čini se, i na ušće Neretve.

Periska je najveći školjkaš u Jadranskome moru. Po stručnim informacijama, prosječno ima između 30 i 50 centimetara, a može dosegnuti i 120 centimetara.