Drugostupanjska presuda šestorci Herceg Bosne tek u lipnju 2017. godine!

Haag, hrvatska šestorka u haagu, Jadranko Prlić, Haag, hrvatska šestorka u haagu, presuda, Herceg Bosna, suđenje, Jadranko Prlić, Haag, Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ), Den Haag, hrvatska šestorka u haagu, haški uznici, haški sud, Herceg Bosna, presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu, Haag, Stipe Prlić, haški uznici, haški sud, Slobodan Praljak, Slobodan Praljak, Jadranko Prlić, Haag, presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu, hrvatska šestorka u haagu, presuda, Presuda u Hagu, Herceg Bosna, BIH, hrvatska šestorka u haagu, šestorka, haška šestorka, suđenje, presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu, Stalni arbitražni sud u Haagu, Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ), hrvatska šestorka u haagu, haška šestorka, haška šestorka, hrvatska šestorka u haagu, šestorka
... u New Yorku predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron. "Presuda po žalbi očekuje se u lipnju 2017.", navodi Meron u redovitom izvješću o izlaznoj strategiji suda u kojoj objašnjava da se ta procjena temelji na činjenici da se tek u lipnju ove godine očekuje engleski prijevod prvostupanjske presude te usporedbi sa sličnim opsežnim predmetima pred ICTY-ijem.

Haški je sud u svibnju prošle godine šestoricu bivših čelnika Herceg-Bosne osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tijekom rata u BiH osmišljenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Do sada su dvojica osuđenih i tužiteljstvo najavili žalbu a ostali su zatražili odgodu za podnošenje najave žalbe dok ne dobiju englesku verziju presude koja je izvorno objavljena na francuskom.

Meron je Vijeće sigurnosti UN-a izvijestio i da će se posljednja tri suđenja pred ICTY-ijem protiv jednog od vođa pobune hrvatskih Srba u Hrvatskoj Gorana Hadžića za ratne zločine u Hrvatskoj te protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i zapovjednika vojske bosanskih Srba generala Ratka Mladića za genocid u BiH nastaviti nakon 31. prosinca 2014. što je datum koji je Vijeće sigurnosti odredilo kao datum završetka provstupanjskih postupaka.

Suđenje Hadžiću trebalo bi se završiti u prosincu 2015., Karadžiću u listopadu 2015. a Mladiću u srpnju 2016.

FENA