Drama u Afganistanu: Hrvatski piloti spasili vojnike iz BiH

vojska, Afganistan, spašavanje, Hrvatska vojska
Osim hrvatskih vojnika, u akciji su bili i njihovi kolege iz Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Albanije.
U izvlačenju njih ukupno 38 glavnu ulogu imali su hrvatski piloti koji su, za razliku od američkih, pristali letjeti usprkos velikom sigurnosnom riziku.

Riječ je o vojnim policajcima koji su kao instruktori radili u školi Vojne policije u Kabulu u kojoj su Hrvati i inače najzastupljeniji u instruktorskom kadru.

Napeta situacija

Sve je počelo u utorak u jutarnjim satima kada se 38 pripadnika Vojne policije iz sastava "balkanskih vojnih snaga" trebalo prebaciti iz vojne baze Julien u Kabulu u američku vojnu bazu Bagram izvan glavnog afganistanskog grada.

U Afganistanu je u ovom trenutku izuzetno napeta sigurnosna situacija zbog prosvjeda lokalnog stanovništva protiv filma "Nevinost muslimana" i pripadnici međunarodnih snaga, kao i njihove baze, stalna su meta terorističkih napada.

Zbog toga je zapovjedništvo NATO-a u Kabulu sigurnosne mjere podiglo na najveću moguću razinu. Kako bi se zaštitili od eventualnih napada, ulicama Kabula patrolira iznimno mali broj međunarodnih vojnika. Hrvatski vojnici, primjerice, imaju potpunu zabranu izlaska na ulice.

Koliko je stanje opasno najbolje govori podatak da su američki helikopteri u bazi Bagram spušteni na zemlju i zabranjeno im je polijetanje.

Upravo zabrana letenja američkim helikopterima prouzročila je problem u transportu hrvatskih i ostalih vojnika iz Kabula. Nakon što su Amerikanci procijenili i odlučili da neće obavljati letove helikopterom, razmatrala se mogućnost prebacivanja oklopnim vozilima kroz Kabul.

Ceste preopasne

No ta je opcija brzo odbačena jer bi kolona oklopnjaka u više rotacija kroz Kabul bila prelaka meta teroristima. Analizirane su sve moguće varijante transporta, ali jedna za drugom proglašavane su sigurnosno neizvedivima.

Tada su se u hrvatskom zapovjedništvu misije sjetili da na aerodromu u Kabulu hrvatski instruktori letenja helikopterima uvježbavaju afganistanke vojnike.

Zatražena je pomoć i počelo se razmišljati mogu li oni izvući hrvatske vojnike iz Kabula.

Prema dostupnim informacijama, hrvatski zapovjednici na kabulskom aerodromu razletjeli su se na sve strane da bi pomogli kolegama.

U nekoliko sati uspjeli su od afganistanke vojske posuditi transportni helikopter Mi17 i od afganistanskih vlasti dobiti sve dozvole za polijetanje.

Da stvar bude bolja, američko zapovjedništvo dalo je dozvolu da njihovi vojnici polete s hrvatskim pilotima i pruže osiguranje. Tako su američki vojnici na vratima helikoptera sa strojnicima budno pazili što se događa na tlu.

Laka meta

Riječ je o izuzetno opasnoj misiji jer je helikopter letio nisko i bio je laka meta mogućeg napada iz ručnih raketnih bacača.

No hrvatski su piloti čvrsto odlučili izvući kolege iz Kabula. Helikopter se spustio u bazu Julien i počelo je ukrcavanje uz osiguranje na zemlji koje su davali hrvatski vojnici.

Prebacivanje u bazu Bagram obavljeno je u dva leta i trajalo je ukupno pola sata. Nakon dolaska u Bagram vojnici su prebačeni u transportni avion te su poletjeli prema Kirgistanu i dalje prema svojim matičnim zemljama.

jutarnji list