Dokumenti otkrili što su Ameri htjeli raditi na Mjesecu!

SAD, mjesec, projekt, puni Mjesec, mjesec, izum
Glavni razlog pokretanja tog projekta, prema dokumentima, bilo je "očuvanje američkog načina života", piše CNN. "Biti drugi iza Sovjetskog Saveza u uspostavi baze na Mjesecu bilo bi katastrofalno za prestiž naše nacije i u suprotnosti s našom demokratskom filozofijom", stoji napisano u dokumentima. Drugim riječima, razlog nije imao u planu uspostavljanje baze na Mjesecu zbog realne prijetnje ili uzaštite Zemlje od asteroida, već zbog političkog ugleda SAD-a.

"Jednom kad se uspostavi, baza na Mjesecu bit će pod upravom jedinstvenog svemirskog zapovjednog centra", stoji nadalje u dokumentu. Time bi Mjesec i Zemljina orbita postali novi teritorij vojne pozornice.
Čitav prijedlog projekta, koji naravno nikad nije zaživio, napisan je u dva dokumenta i na više od 400 stranica. U njemu se nalaze grafikoni, matematičke formule; uzima se u obzir vrlo slaba gravitacija i magnetsko polje, nedostatak vode i atmosfere pogodne za disanje čovjeka te balistička dinamika na površini Mjeseca, kao i dizajn svemirske letjelice, lunarnih strojeva, modularnih kućica i svemirskih odjela.
U dokumentima su priložene i fotografije površine Mjeseca sa zacrtanim najpoželjnijim lokacijama za bazu. Projekt Horizont bi započeo s 10 do 20 članova posade na misiji izgradnje donekle samoodržavajuće kolonije, sposobne proizvodnje vlastitog kisika i vode. Sa ekspanzijom te kolonije, počela bi izgradnja i nuklearne elektrane na Mjesecu. Izgradnja osnovne ispostave bila je zacrtana za 1964. godinu, a njezin dovršetak bio je planiran za 1969. godinu.
U srpnju 1969. godine, kao što znamo, čovjek je sletio na Mjesec, dakle punih pet godina kasnije od planiranog, a isto tako, prva ljudska noga na Mjesecu nije bila obučena u vojnu čizmu i to je dobra stvar.
Američka vojska imala je u planu i još jedan spektakl, čisto spektakla radi na Mjesecu. Htjeli su detonirati atomsku bombu na površini Mjeseca, samo zato da "ponajprije impresioniraju svijet sa sposobnosti SAD-a". Sve samo ne zdravim razumom utemeljen razlog, ali na svu sreću nije se dogodio.

Izvor: dnevnik.hr