Djevojčica popila litru tekile, dovedena s 2,2 promila alkohola u krvi

Na hospitalizaciju su doslovce stizala djeca, od kojih je najmlađa, djevojčica od 13 godina i deset mjeseci, u krvi imala 2,2 promila alkohola. Ona je tek dio skupine od 11 maloljetnika koji su zbog jakog pijanstva u novogodišnjoj noći hospitalizirani na Klinici za dječje bolesti splitske bolnice.

- Ovo u svojoj praksi još doživjela nisam. Na Dječjoj klinici toliki broj alkoholizirane djece dežurni liječnici nikada do sada nisu primili - potvrđuje dežurna liječnica Katica Gabrić.

- Hospitalizirana djeca imaju od 13 do 17 godina, s tim da ih je najviše od 15, a u krvi im je evidentirano 0,8 do 2,5 promila alkohola. Stigli su sa svih strana, iz Vranjica, Trogira, Dugopolja, ali ipak najviše iz Splita - tužna je statistika koju nam je predočila dr. Gabrić.

Navala na bolnicu bila je tolika da je, nesluženo doznaje Slobodna Dalmacija, hitrim uskakanjem pomagalo i slobodno medicinsko osoblje s drugih odjela. Vremena za čekanje nije bilo, u samo 15 minuta, nešto malo iza jedan sat nove godine, stiglo je šestero teško alkoholizirane djece. Hitna ih je samo dovodila, tri dežurne ekipe, kaže dr. Miho Sušić, od 23 sata Stare godine do kraja jutarnje smjene stale nisu.

Bilanca je rezimirana s 35 intervencija, mahom zbog alkoholnih trovanja. Slučajevi koje su oni zaprimali uglavnom su stizali u besvjesnom stanju, i opasnom za život, kaže dr. Sušić navodeći kako ovako nešto još nisu zabilježili.

No to je tek početak tužne novogodišnje bilance koju čine i ozljede lica na predjelu oko usta uzrokovane petardom, ali i gušenje zbog udisanja para dimne bombe bačene na javnom dočeku na Rivi.

Liječnici s Hitne uopće ne žele skrivati kako je jedna od djevojčica koju su doveli, prema tvrdnjama onih oko nje, popila litru tekile. Tu je i 40-ogodišnji muškarac koji je na obradu doveden zbog ispijanja 1,5 do dvije litre viskija.