Dio arhiva bivše UDBE objavljen na internetu!

registar, lopovi, udbaši, četnici, UDBA, internet, arhiva, udbaški aparat, UDBA, opis udbaškog nasljeđa, lustracija, lustracijom do slobode, tajne službe
... Službe državne sigurnosti ("UDBA") iz vremena bivše Jugoslavije, a cijeli arhiv namjerava pretočiti u digitalni oblik kako bi se spasio od propadanja.

Između ostaloga, na internetu su za sada objavljeni poslovnici i izvješća, te popis tehnike za prisluškivanje sigurnosno-obavještajne službe iz razdoblja 1942.-1951. godine.

Direktor arhiva Bojan Cvelfar izjavio je u petak na konferenciji za novinare da bi promjene zakona o državnom arhivu mogle omogućiti da se cijeli arhiv o djelovanju UDBA-e digitalizira i prebaci na internet, pri čemu bi se prethodno izveo postupak "anonimizacije" dokumenata, odnosno brisanje imena i osjetljivih podataka.

Za sada je na internetu objavljeno samo 10.000 stranica Udbinih dokumenata, od preko pet milijuna stranica. Prebacivanje dokumenata iz tiskanog oblika i sa mikrofilmova na internet omogućilo bi da se dokumenti od kojih su neki u lošem stanju lakše sačuvaju, a bili bi i dostupniji za povjesničare i istraživače, dodao je Cvelfar.

Za digitalizaciju cijelog arhiva trebalo bi osigurati oko pola milijuna eura, a postupak bi trajao više godina, naveo je Cvelfar.

U Sloveniji se u zadnje vrijeme vode polemike oko toga koliko arhivi nekadašnjih službi sigurnosti trebaju biti otvoreni za istraživače jer oporba tvrdi da je vlada nedavnim zakonskim izmjenama otežala pristup dokumentima.

Slovenska demokratska stranka (SDS) prikuplja potpise kako bi se o tom pitanju održao referendum. Stranka bivšeg premijera Janeza Janše tvrdi naime da bi ti arhivi morali biti svima dostupni, onako kako je to slučaj u Njemačkoj s dokumentima nekadašnje istočnonjemačke političke policije STASI.

FENA