Danas sastanak Vučić-Dodik-Bosić o prosvjedima i krizi u BiH

Sarajevo, Neredi, Sarajevo, prosvjedi, SDA BIH, prosvjedi, Milorad Dodik, Mladen Bosić, prosvjedi, Srbija, zoran čegar, prosvjedi, BIH, Sarajevo, prosvjedi, Sarajevo, Vlada Federacije, prosvjedi, prosvjedi, BIH, revolucija, prosvjedi, BIH, jozo pavković, BIH, prosvjedi, prosvjedi u bih, paljenje, državni arhiv, Sarajevo, prosvjedi, Fahrudin Radončić, Sarajevo, prosvjedi, uhićenje, prosvjedi, prosvjedi u bih, paljenje, zapaljenje, samozapaljenje
...Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom, te Mladenom Bosićem, predsjednikom vodeće oporbene stranke u RS, Srpske demokratske stranke.

Vučić je Dodika i Bosića pozvao u petak na razgovor o očuvanju stabilnosti ovog entiteta Bosne i Hercegovine u okolnostima krize izazvane nizom prosvjeda u većim gradovima BiH, i zatražio "očuvanje jedinstva i političke stabilnosti Republike Srpske", te osiguranje uvjeta da se "svi problemi rješavaju demokratski".

Uoči odlaska u Beograd Milorad Dodik izjavio je da se ponosi "građanima RS koji nisu nasjeli na provokacije i dozvolili da se nemiri iz Federacije BiH prenesu u Republiku Srpsku", te istaknuo da "vodstva RS i Srbije imaju redovitu komunikaciju o svim važnim pitanjima".

Kako su prenijeli mediji, Dodik je ocijenio da "samo ekonomski i socijalni problemi nisu razlog za nemire" diljem Federacije FBiH, već da je riječ o "projektu koji bi trebao eskalaciju događaja iz FBiH prenijeti u Republiku Srpsku", i najavio da će to biti "jedna od glavnih tema" trojnog susreta s Vučićem i Bosićem u Beogradu.

Potpredsjednik srbijanske vlade u tehničkom mandatu Rasim Ljajić ocijenio je ranije da se Srbiji ne mogu dogoditi nemiri koji proteklih dana potresaju BiH i da je, unatoč svim problemima, Srbija politički i socijalno-ekonomski znatno stabilnija od BiH, na što ukazuju i gospodarstveni parametri.

"To nije opravdanje, ni alibi. I u Srbiji je teška ekonomska situacija, jer ako imate 25 posto nezaposlenih, ne postoje riječi koje mogu to opravdati i ne može se kazati - kod nas je dobro, idealno. Teška je situacija, ali u ekonomskom smislu značajno bolja nego u Bosni", rekao je Ljajić beogradskim medijima, ocijenivši da "ne postoji jasan cilj prosvjeda u BiH".

Socijalni prosvjedi u FBiH sredinom prošlog tjedna započeli su u Tuzli i proširili se na Sarajevo, Zenicu, Mostar i Bihać, uz prosvjede potpore u Banjaluci, da bi u petak prerasli u nerede, uz paljenje zgrada u kojima su institucije vlasti i pljačke, te stotine ozlijeđenih prosvjednika i policajaca. Europska komisija apelirala je da svi sudionici prosvjeda izbjegavaju nasilje i probleme rješavaju dijalogom, a prosvjedi su dosad ishodili ostavke premijera i vlada u tuzlanskom, zeničkom i sarajevskom kantonu.

poslovni.hr