Cryo Saveu oduzeta licenca, što će biti s matičnim stanicama koje su pohranili roditelji iz BiH?

cyro save, oduzeta licenca

Uprava za biomedicinu Ministarstva zdravlja Srbije je obavijestila direktore svih zdravstvenih ustanova da iz plana mreže koje imaju rodilišta stave izvan snage Ugovore sklopljene s tvrtkom CryoSave Srbija do dobivanja službene obavijesti o statusu tvrtke.

Također, Uprava za biomedicinu naložila je tvrtki CryoSave Srbija da obustavi sklapanje novih ugovora, kao i da obustavi sve aktivnosti u vezi postupka izvoza matičnih stanica iz krvi pupčane vrpce na osnovu ugovora koji su sklopljeni sa strankama, a još nisu stigli na realizaciju.

CryoSave Srbija, prema predviđenoj proceduri, dostavljala je svojim klijentima i Upravi za biomedicinu potvrde o adekvatnom skladištenju krvi iz pupčane vrpce, nakon dobivanja potvrde od banke u koju su upućene.

Naime, švicarskoj tvrtki CryoSave, u kojoj su, između ostalog, i roditelji iz BiH, Srbije i cijele regije čuvali matične stanice, Ministarstvo zdravlja te zemlje oduzelo je licencu za rad.

Time su se na tisuće roditelja iz regije, koji su uložili desetine tisuća eura u čuvanje matičnih stanica našle pred ogromnim problemom kada je ova tvrtka prodana poljskoj tvrtki.

Njihova internetska stanica maticnecelije.com još je u opticaju, a na njoj, između ostalih, stoji podatak da u BiH imaju više od 5.000 pohranjenih uzoraka.
Putem ove stranice klijenti se i dalje pozivaju da sačuvaju matične stanice.