Župnik je prvo nazvao svog svećenika: Oče, ubio sam čovjeka! Da nisam ja njega, on bi mene

marko kraljević, Don Ivan Sinanović, ubojstvo
Točno je 1.20 u noći i nitko od mještana ne zna što se događa. Prvi susjedi nalaze se 200-tinjak metara od mjesta zločina pa ne čuju nikakvu buku.

U hodniku leži mrtvo tijelo lokalnog HDZ-ovca. Lice mu je potpuno krvavo. Majica umrljana krvlju sve do ramena. Prostorija zaudara na alkohol.

Marko Kraljević, 49-godišnji predsjednik mjesnog odbora Banići, prije samo deset minuta pijan je lupao na svećenikova vrata. Želio je sukob. Don Ivan Sinanović mirno čeka policiju. Uznemiren je i u šoku, svjestan što je učinio. Izbezumljena je i njegova rodica koja je noć provela u župnikovoj kući. Ona je zvala policiju još dok je Kraljević mahnito lupao po vratima. U kući je bilo i njeno uplašeno dijete. No sve se odvilo u minuti. Sinanović je braneći se brutalno izudarao Kraljevića.

Umro je na mjestu.

Tako je izgledala kobna noć 22. svibnja, kada je svećenik don Ivan Sinanović usmrtio lokalnog političara Marka Kraljevića , kažu nam sugovornici koji upućeni u događaj. O svemu smo htjeli razgovarati i s don Tihom Šakotom, ali on nije bio raspoložen za razgovor s novinarima. Don Ivan Sinanović, župnik župe Sv. Marije Magdalene u Banićima kod Dubrovnika osumnjičen za ubojstvo, jučer prijepodne priveden je u Županijsko državno odvjetništvo gdje je ispitan.

Određen mu je pritvor od 30 dana. Očekuje se i nalaz obdukcije Opće bolnice Dubrovnik, nakon koje će biti poznat točan uzrok Kraljevićeve smrti. Utvrđeno je da je Kraljević preminuo od snažnih udaraca u glavu.

Ubojstvo Marka Kraljevića vrhunac je njihove stare svađe oko gradnje i cijena grobnih mjesta u Banićima , a prema našim saznanjima, taj je sukob iniciran nakon službene proslave Dana općine Dubrovačko primorje. Tamo je Kraljevića jedan od njegovih prijatelja, tvrdi naš upućeni sugovornik, pijanog nahuškao na sukob sa Sinanovićem.

Prijatelji kažu da je Kraljević bio dobar čovjek, ali kad bi se napio, postao bi agresivan i konfliktan. Navodno je i sam Kraljević, kako pričaju upućeni, na toj proslavi govorio "da će taj problem večeras riješiti jednom zauvijek". O tome su čak i poznavatelji okolnosti pisali u kometarima na lokalnom dubrovačkom portalu, koji izvještava o ovom nemilom događaju. Tako je u jednom od komentara prepričano što je Kraljević rekao na proslavi kada je rekao da ga se (Sinanovića op.a.) treba riješiti, spominjući da će ga ubiti. Po mjestu se čak priča da je Kraljević udario župnika dva puta prije nego što je on njega usmrtio.

Na groblju oko kojeg su se mjesecima svađali danas će u 18 sati Kraljević biti pokopan. Zbog tragičnog događaja i jučer su cijeli Dubrovnik i mještani svih okolnih mjesta bili u nevjerici.

U najvećem šoku su mještani Banića, sablazno praznog sela. Uz samu magistralu, na ulazu u to mjesto od stotinjak duša smještenom u Dubrovačkom primorju, nalazi se velika bijela dvokatnica, dom ubijenog Marka Kraljevića. Susjedi se od ranog jutra okupljaju u kući ražalošćene majke Ane. Neutješna je. Zbog velikog stresa u zoru je intervernirala i Hitna pomoć. - Moj sin je mrtav. Ne mogu disati. Ne mogu o tome pričati - rekla je uplakana majka. Dublje u selu, i ono malo mještana zavuklo se iza zaključanih vrata. Nerado govore, šutljivi su i sumnjičavi.

Osim dva psa u stražnjem dvorištu, stotinama metara od župnog dvora nema žive duše. Zaigrani su, a posude s hranom i vodom ispunjene do vrha. Na vratima više nema tragova krvi. Nema ni auta i motora koji su još dan prije bili parkirani u dvorištu. Netko je bio ovdje. Dva Sinanovićeva prijatelja. Don Tiho u mjestu Doli preuzeo je njegova vozila i pakirao kraj svoje župe, a mještanina koji mu je nahranio pse pronašli smo dvjestotinjak metara sjevernije od crkve.

- Morao sam ih nahraniti i dati im vode. Prirasli su mi srcu - kaže mještanin. Budući da je jedan od njegovih najboljih prijatelja, iz prve ruke nam je objasnio zašto su Banići selo koje mrzi dona.

- Mrzili su ga jer je bio drugačiji. Jer je imao dugu kosu, jer je vozio motor, jer je imao bradu.

Izvor: jutarnji list