Završne riječi u predmetu 'Kaplan i ostali' 9. prosinca

salmir kaplan, Federacija BIH, federalna vlada, sda, SDA BIH, Stolac, salmir kaplan, samir kaplan, Stolac, samir kaplan, Stolac, izbori, salmir kaplan, Stolac, salmir kaplan, suđenje, K. Perić

Na Općinskom sudu u Čapljini jučer je završen dokazni postupak u predmetu "Kaplan i ostali", te se 9. prosinca očekuje iznošenje završnih riječi, saznaje Hercegovina info. Tako je trogodišnji proces, koji je skoro dočekao nove lokalne izbore, konačno stigao u samu završnicu.

Prisjetimo se.

Salmir Kaplan, Demir Mahmutćehajić i Ahmet Ljubović 2. listopada 2016. prekinuli su izborni proces u Stocu, fizički se obračunavali sa nositeljima/izvršiteljima izbornog procesa, te uništavali izborni materijal, a što je navedeno i u optužnici.

Tijekom suđenja obrana se koncentrirala dokazati da je trojka, koja je pred izbore 2016. bila okupljena u Inicijativu za Stolac bila revoltirana. Zanimljiv trenutak svakako je bio prije godinu dana, kada su se dvojica od spomenute trojice, nakon dvogodišnjeg procesa htjeli i nagoditi, što u Tužiteljstvu s obzirom na trenutak dolaska zahtjeva nisu mogli ozbiljno ni shvatiti.

Salmir Kaplan, kojeg optužnica, uz ostalo, tereti da je udarcem nogom u vrat životno ugrozio člana Općinskog izbornog povjerenstva Marija Raguža, trudio se pobiti nedvosmislenu medicinsku dokumentaciju nastalu tijekom hospitalizacije mladog Raguža. Čak trojica vještaka očitovala su se o njegovim ozljedama. Prvi je na temelju medicinske dokumentacije Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru ustvrdio da je Raguž od Kaplanova udarca mogao preminuti, drugi – liječnik ortoped RMC-a dr. Safet Mujić tvrdio je da je Raguž džaba ležao u Mostaru, i nije bio teže ozlijeđen. Zanimljivo, treći vještak je utvrdio da je u Raguža ipak bilo prijeloma tiroidne hrskavice, ali da je bio na granici između teške i lake ozlijede.

Kaplanove kolege također nisu gubile vrijeme pred sudom. Branili su se teškim životima, dijagnozama, te se proglasili i smanjeno uračunljivima.

Proces je odlično oslikao i stanje u kompletnoj BiH. Primjerice, Središnje izborno povjerenstvo nije se moglo usuglasiti oko nedolaska u Čapljinu, a što bi bilo opravdano i očekivano, budući da bi nastavak takve prakse opravdavanja i obrazlaganja odluka za njih značio i nemoguću misiju. Kako nisu mogli odlučiti da svi neće doći, onda su svi došli i pričali različite priče. Ovisno iz kojeg naroda dolaze nisu se mogli sjetiti tko je i zašto prekinuo izbore u Stocu i u koliko sati.

Dodajmo još i da su Kaplan, Mahmutćehajić i Ljubović 2016. bili okupljeni u Inicijativu za Stolac, koja je stvorila nacionalni naboj da Bošnjaci mogu imati svoga načelnika (Kaplana), unatoč činjenici da su u gradu na Bregavi malobrojniji.

K.Perić