Zaveo je preko Facebooka, pa silovao i ubio

Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, znanje, Facebook, Facebook socijalna mreža, Facebook fenomen, Facebook socijalna mreža, Facebook, objava na facebooku, Facebook, facebook status, ulični facebook, Facebook fenomen, objava na facebooku

Seksualni prijestupnik je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu u ponedjeljak nakon što je priznao da je oteo, silovao i ubio tinejdžerku koju je zaveo putem Facebooka, pišu britanski mediji.

Peter Chapman, koji je već bio u zatvoru zbog silovanja dvije tinejdžerke, morat će odslužiti najmanje 35 godina prije no što bude u imao pravo na zahtjev za puštanjem na slobodu.

Chapman, star 33 godine, otvorio je lažni profil na Facebooku, na kojemu se opisao kako zgodan tinejdžer kako bi uspio namamiti 17-godišnjakinju Ashleigh Hall iz Darlingtona. Njezino je tijelo pronađeno na polju pokraj Sedgefielda u okrugu Durham u kolovozu prošle godine.

Patila od niske razine samopouzdanja

Tijekom suđenja je otkriveno kako je Chapman na profilu na Facebooku postavio fotografiju zgodnog, do pasa golog mladića kako bi uspio uloviti svoju žrtvu. - Optuženi izgleda nešto običnije, a moglo bi ga se zamijeniti i za nekoga starijeg od 33 godine - rekao je tužitelj Graham Reeds.

- Kada ga je Ashleigh upoznala 25. kolovoza prošle godine, on ju je oteo, silovao i ubio - izjavio je Reeds, dodavši kako je djevojka patila od niske razine samopouzdanja. - Prema izjavi njezine prijateljice, Ashleigh su zanimali momci, ali ona najčešće nije zanimala njih.

Nakon što je Chapman ostvario prvi kontakt s Ashleigh putem Facebooka, počeli su koristiti internetsku stranicu Tagged.com i popularni Microsoft Windows Live Messenger, to jest MSN.

Reed je ispričao kako je djevojka 19. kolovoza kontaktirala Chapmanov lažni profil pod nazivom Peter Cartwright na stranici Tagged.com.

Ovakvi kontakti nastavljeni su sve do 24. kolovoza. 23 kolovoza Ashleigh je Chapman dala broj svojega mobilnog telefona, nakon čega joj je on poslao nekoliko poruka eksplicitnog sadržaja.

- Očito je da je on od samog početka bio opsjednut seksom, te da je pokušao dogovoriti sastanak s njom - rekao je Reed. Chapman je dogovorio sastanak s djevojkom 23. kolovoza, i to pored golfskog kluba u Darlingtonu.

- Prema izjavi njezine školske kolegice, Ashleigh je tijekom jutra tog dana bila izrazito uzbuđena - kazao je tužitelj. - Također je rekla drugoj prijateljici da ima spoj s 19-godišnjim momkom s kojim će voziti u njegovom automobilu, te možda i prespavati u njegovoj kući u Stocktonu.

Ugušio ju ljepljivom vrpcom

Međutim, Chapman se nije pojavio, pa se bijesna Ashleigh vratila kući. Oko 20 sati je koristila računalo te posjećivala Tagged.com i Chapmanov profil na Facebooku. - Nesumnjivo ga je pokušala kontaktirati i otkriti zašto nije došao na sastanak - rekao je Reed, dodavši kako se optuženi nije pojavio jer je znao da djevojka ne očekuje čovjeka u ranim tridesetima.

- Trebao je plan koji bi mu omogućio da ona uđe u njegov automobil tako da bi ju mogao nadvladati i silovati. Odlučio je izmisliti Peterovog oca kako bi uspio uvjeriti Ashleigh da sa sigurnošću može ući u njegov automobil. Plan koji je osmislio bio je proračunati i pokvaren, i upalio je.

Tužitelj je ispričao kako je Chapman pokupio djevojku ispred njegove kuće, odakle je krenuo prema Stocktonu. Međutim, skrenuo je na sporednu cestu i otišao do mračnog područja u mjestu poznatom kao Thorpe Larches. Ondje je Chapman prisilio Ashleigh da ga oralno zadovolji.

- Nakon što je skinuo njezino donje rublje ljepljivom joj je trakom zalijepio lice, vezao ruke i prisilio je na snošaj. U određenom trenutku odvezao joj je ruke, da bi ih joj nakon silovanja ponovno zalijepio i dodao još ljepljive vrpce preko lica, od čega se ugušila - ispričao je Reed.

Chapmanovo priznanje zabilježeno je i na policijskoj snimci. Policiji je ispričao kako je ubio nekoga, te kako im mora reći gdje je tijelo. - Morao sam vam reći danas. Jednostavno ju nisam mogao tako ostaviti - rekao je Chapman detektivu.

javno.com