Za utaju poreza u Hercegovini krivi samo konobari?

uhićenja, Hercegovina, utaja poreza, Hercegovina, uhićenja

Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije uskoro bi trebalo podići optužnice samo protiv jednog broja osumnjičenih koji su uhićeni i potom pušteni da se brane sa slobode u nedavnoj akciji Kasa 3, provedenoj u koordinaciji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), objavilo je Oslobođenje.

SIPA, prema riječima glasnogovornice Tužiteljstva Ane Raič, još nije dostavila kompletan izvještaj u ovom predmetu pa će, tek kada do toga dođe, Tužiteljstvo odlučiti o optužnicama ili budućim koracima. No, Oslobođenje navodi, pozivajući se na neimenovani izvor, kako u određenim slučajevima optužnice neće biti podignute, jer nedostaju kvalitetni dokazi.

Odvjetnica u ovom predmetu je i Nada Dalipagić, koja je rekla kako očekuje skoro zakazivanje ročišta za otvaranje predmeta. ''Prema mojim saznanjima, trenutačno se vrše vještačenja. Moj stav, nakon što sam se detaljnije upoznala s predmetom, jeste da je u ovom slučaju mnogo halabuke, a da ustvari nije riječ o velikoj zlouporabi kako se predstavlja u javnosti. Vidjet ćemo što će reći vještaci'', izjavila je Dalipagić Oslobođenju.

Iz SIPA su pak rekli kako policijski službenici poduzimaju sve potrebne mjere i radnje, s ciljem prikupljanja dokaza i dokumentiranja ovog predmeta. ''Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu 19. rujna sačinili su izvještaje o postupanju po naredbama Kantonalnog suda u Mostaru, te su ih dostavili Tužiteljstvu HNK-a i spomenutom sudu. To je sve što u ovom trenutku mogu kazati'', rekao je glasnogovornik SIPA Luka Miladinović.

Naime, u akciji kodnog naziva Kasa 3, 18. rujna slobode je lišeno jedanaest osoba s područja Hercegovine, pod sumnjom da su utajili porez softverskim prevarama s fiskalnim kasama u njihovim objektima. Zbog sumnje da su osumnjičeni počinili krivično djelo porezna utaja, u vezi s krivičnim djelima računalno krivotvorenje i računalna prevara, pretresi su izvršeni na ukupno 14 lokacija.

Odvjetnici koji su govorili za Oslobođenje, rekli su da bi se loše provesti mogli i konobari zaposleni u objektima, za koje se sumnja da su vršili pronevjere.