Za ubojstvo susjeda 13 godina zatvora

ubojstvo mjesto zločina
Zločin se dogodio 14. srpnja u banjalučkom naselju Kuljani, a motiv ubojstva bila je svađa susjeda zbog korištenja bunara.

U presudi se navodi da je Šešum s terase svoje kuće u dvorištu uočio prvog susjeda Matoša i povišenim tonom tražio od njega da ukloni betonski podzid koji mu je smetao. Matoš je odgovorio da će to riješiti, istovremeno pitajući susjeda Šešuma hoće li on onda skloniti pumpu za vodu koju je, bez pitanja, davno postavio u njegov bunar.

- Matoš je potom prišao bunaru, koji se nalazi na granici između njihovih dvorišta, i rukama krenuo da čupa kablove od pumpe za vodu, s namjerom da je izbaci iz bunara. Vidjevši to, Šešum je s terase viknuo: "E, sad ćeš da vidiš", a onda je ušao u kuću - navodi se u presudi.

Po ulasku u kuću Šešum je uzeo pištolj "zastava M88", kalibra devet milimetara. Potom je sišao niz stepenice i prišao bunaru na nekoliko metara, naspram susjeda Matoša.

- Iako su se u Matoševoj blizini nalazile njegova supruga R. M. i osmogodišnja kćerka, Šešum je prema njemu ispalio dva hica iz pištolja. Jedan metak pogodio ga je u lijevu stranu grudi, a drugi u stomak, oštetivši mu vitalne organe - navodi se u presudi.

Matoš je s teškim povredama prevezen u Univerzitetski klinički centar RS, gdje je operiran. Nažalost, usprkos svim naporima liječnika, on je podlegao zadobivenim povredama četiri dana nakon prijema u bolnicu.

Oduzet pištolj

Novica Šešum uhićen je neposredno nakon ubojstva i od 14. srpnja nalazi se u pritvoru KPZ-a Banja Luka. Vrijeme provedeno u pritvoru uračunato mu je u izrečenu kaznu. Presudom je od njega oduzet pištolj M88 kojim je ubio susjeda Sašu Matoša.