Za Jusufovića zatraženo 800.000 kuna jamčevine

Sudac istrage, četiri policajca iz PU istarske, uhićenje, uskok, dilanje droge, promet drogama, mito, korupcija, pokvareni policajci, uhićenje policajca, zločinačko udruženje, dilanje droge, Amir Jusufović, uskok, Amir Jusufović, četvorice pulskih policajaca, Banda zločinaca, Odbijena žalba, uskok, blokirana imovina
...USKOK je donio rješenje o proširenju istrage protiv sedmorice hrvatskih državljana među kojima su četiri policajca iz PU istarske i jedan Puljanin.

Sudac istrage Županijskog suda u Rijeci odredio je jednomjesečni istražnog zatvora protiv petorice okrivljenika. Protiv svih petorice, Amira Jusufovića, Sebastijana Ivančića, Željka Radolovića, Krešimira Ćorluke i Puljanina (koji je u četvrtak priveden u USKOK zajedno s policajcima) određeno je produženje pritvora radi mogućnosti utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela. Kako neslužbeno doznajemo riječki sud je odredio za Jusufovića 800 tisuća kuna jamčevine, a ostalim policajcima po 350 tisuća kuna, dok je Puljaninu određeno 150 tisuća kuna jamčevine.

U istražnom rješenju USKOK-a navode se još dva imena upletena u kriminalnu mrežu krim-policajca Jusufovića; riječ je o Puljaninu Andreju Butkoviću (37), koji je zajedno sa svojom nevjenčanom suprugom Katarinom Gonev (25) prije dva mjeseca završio u riječkom zatvoru, USKOK ih je teretio da su bili mozak jedne od dviju pulskih narkopiramida, čiji su krakovi sezali i dalje od Rijeke.

Osim ove šestorice, osumnjičen je i Osman Ibrahimović (27) iz Pule, diler koji se od ranije tereti da je bio karika Butkovićeve narkomreže, a sada su stigle dodatne sumnje za dilanje droge.

Prema izviješću iz USKOK-a Jusufović je od 2009. do kraja prošle godine bio u dogovoru sa prvookrivljenim Andrejom Butkovićem iz Rojnići dogovorio da će koristiti svoj položaj u policiji i Butkoviću omogućiti prodaju heroina na istarskom području. Nadalje da će ga za novčanu nagradu obavještavati o policijskom postupanju i dostavljati mu službene podatke pravosudnih tijela protiv njega.

Prema dogovoru Jusufović ga je izvještavao o svemu, za što je od Butkovića primio 30 tisuća eura. Kada je Jusufović doznao gdje je skrivena droga, iz jednog paketa je žlicom izvadio 70 grama kokaina i predao Butkoviću, a potom su zajedno otišli do mjesta gdje je bilo skrivenih još četiri paketa heroina za koje je Butković platio Jusufoviću 20 tisuća eura. Jusufović se sumnjiči i da je od 17. travnja do 21. kolovoza prošle godine u posao uvukao i Puljanina i upoznao ga s Butkovićem, a radi sigurne prodaje heroina omogućio im je policijsku zaštitu.

Policajac Sebastijan Ivančić je iako upoznat sa dogovorom između Jusufovića i Butkovića nije upoznao nadređene već je osigurao nesmetanu primopredaju veće količine heroina u prosincu 2009. godine od strane Butkovića.

Policajac Željko Radolović je osumnjičen da je Butkoviću dostavljao informacije o postupanju policajaca za što je nagrađen mobilnim uređajem, digitalnim fotoaparatom i iznosom od 500 kuna. Policajac Krešimir Ćorluka sumnjiči se da je od 2. studenog do 30. prosinca prošle godine kupio u više navrata neutvrđenu količinu marihuane, amfetamina i tvari za izradu droge na području Istre i Osijeka, a da je drogu prodavao na području Osijeka.

glasistre.hr