Vrgorac: 'Policajac me, trudnu, kao psa izbacio na ulicu'

Sara, koja je u sedmome mjesecu trudnoće, iznijela je niz optužbi na račun policajaca i tvrdi da joj nije jasno zašto je njezin suprug uhićen i cijelu noć držan u vrgoračkoj postaji "kao najgori kriminalac".

- Zaustavili su nas na rutinskoj kontroli 10 metara ispred naplatnih kućica kod mjesta Vrgorca. Mi smo na putovanju odsjeli u Vodicama, a taj smo dan bili u Dubrovniku na izletu te smo se vraćali u Vodice. Provjerom dokumenata moga supruga otkrili su da mu je 2. 1. 2013. nastupila zabrana upravljanja vozilima B-kategorije za koju ni suprug ni ja nismo znali da je stupila na snagu.

Suprug se očitovao krivim jer vozačku dozvolu nije imao uza sebe, zato što mu je ostala u apartmanu u Vodicama, te je prihvatio kaznu za to u iznosu od 300 kuna - govori buduća majka dodajući da su policajci i njoj kao suvozačici oduzeli dokumente bez ikakva razloga i opravdanja.

- Još su mi zaprijetili kaznom za nekorištenje sigurnosnog pojasa, što sam kao trudnica po zakonu oslobođena te stavke. Kako sam u 7. mjesecu trudnoće, s velikim trbuhom, tu nije moglo biti nikakve zabune. Odveli su nas u PP Vrgorac gdje su pisali kaznu mojem suprugu za nenošenje vozačke, te su ga zbog zabrane upravljanja vozilima B-kategorije pritvorili na cijelu noć - kaže naša sugovornica i dodaje da joj, kada je zatražila, policajac nije htio vratiti njezine dokumente.

Pomogao majčin poziv

- U postaji su me također obavijestili da meni "opraštaju" kaznu za sigurnosni pojas, što je nebuloza. Na izrazitu bahatost policajca i njegovu povišenu intonaciju, upitala sam ga za broj značke i da mi se predstavi, na što je postao još bahatiji. Dao mi je broj značke 05492, ali mi se nije htio predstaviti rekavši: ‘'Moje ime je tajna i to se Vas ne tiče.'' Nakon toga me izbacio iz postaje s riječima: "Upoznati ste s pravima svoga supruga, ovdje više nemate što tražiti i izvolite napustiti policijsku postaju.''

Našla sam se tako usred noći na ulici grada u kojem sam se našla prvi put i u kojem nikog ne znam. Tek kad sam nazvala majku koja je policajka u mirovini i koja je nazvala i zamolila bivše kolege da joj objasne što se događa, izišao je jedan stariji policajac, ispričao se za ponašanje svojega mlađeg kolege i uputio me u obližnji hotel - pojašnjava Sara Gotal-Jakin.

Kaže da je, kad se našla na ulici, kontaktirala s dežurnom službom MUP-a gdje su joj rekli da je vjerojatno pretjerala i da je njihov kolega nije izbacio na ulicu, te neka im dostavi pismeni prigovor.
- Trudnicu u 7. mjesecu trudnoće izbacili su na ulicu kada nema doslovno psa na ulici, bez igdje ikoga i mjesta za prenoćiti. Smjestila sam se u hotel i oko 3.30 ujutro jako mi je pozlilo, a nisam mogla dobiti nikakvu potrebnu medicinsku pomoć jer se ni na recepciji hotela nije nitko nalazio, iako je pisalo da rade - kaže.

Tvrdi i da nije točno da joj u postaji ponuđena liječnička pomoć.
- Suprug je u 9 ujutro odveden u Metković pred prekršajnog suca koji ga je oslobodio svih optužbi i novčane kazne uz riječi da nema nikakvih zakonskih činjenica kojima bi se mog supruga moglo držati u pritvoru tijekom te noći, niti da ga se nastavi držati u pritvoru. Rekao je i da mu nije jasno zašto je uopće moj suprug zbog tako nečeg priveden i pritvoren kao najveći kriminalac te je nakon toga pušten na slobodu.

Zbog nemogućnosti upravljanja vozilom nismo se mogli vratiti kući, a ni ja nisam bila u stanju voziti jer mi je te noći zbog nerviranja i nepružanja potrebne medicinske pomoći trudnoća bila ugrožena, morali smo u dodatnom trošku organizirati da netko iz Zagreba dođe po nas. Ako je moj suprug tretiran na ovakav način, zanima me kako se tretiraju pravi kriminalci, ubojice i razbojnici, te ako naša policija puni pritvore zbog ovakvih slučajeva, gdje onda smještaju ozbiljnije prijestupnike, ubojice ili se na njih uopće ne obraća pozornost? - pita se mlada Zagrepčanka.

Sve je bilo po zakonu

Iz PU splitsko-dalmatinske na ove prozivke odgovaraju da "gospodin i gospođa Jakin nisu imali primjedbi na rad policijskih službenika".
- Dana 4. siječnja 2013. godine policijski službenici, vršeću kontrolu prometa na ulazu na autocestu, čvor Vrgorac, zaustavili su osobno vozilo marke renaul kangoo kojim vozilom je upravljao gospodin Marko Jakin, a s imenovanim u vozilu nalazila se i gospođa Sara Gotal-Jakin. Policijski službenici, tijekom kontrole, utvrdili su kako gospodin Marko Jakin upravlja osobnim vozilom za vrijeme dok mu je izrečena mjera zabrane upravljanja motornim vozilom B-kategorije.

Radi navedenog su, sukladno čl. 134. i 135. Prekršajnog zakona, gospodina Jakina uhitili, upoznali su ga s razlozima uhićenja, te ga doveli u službene prostorije. Nakon što je upoznat s razlozima uhićenja, te da će biti zadržan do privođenja na Prekršajni sud u Metkoviću, njegovoj trudnoj supruzi ponuđena je liječnička pomoć koju je ista odbila, te ju je policijski službenik prevezao do hotela u gradu Vrgorcu - stoji u odgovoru splitske policije.

Slobodna Dalmacija