VOZIO MIGRANTE DO MOSTARA Oni pobjegli i nisu mu platili

imigranti, prevara, krijumčarenje, Trebinje, imigranti, granica

Vozio sam ih petoricu, kako smo se dogovorili, do Mostara. Dali su mi 50 eura da naspem gorivo, pa su navalili da produžim za Sarajevo.

Tu sam stao na benzinskoj pumpi gdje je bila policija, koja je zatražila da izvadimo torbe iz prtljažnika. Njih četvorica su se razbježali brzinom svjetlosti na sve četiri strane.

Nitko mi od njih nije platio i više ih ne bi prevozio, nema teorije“, počinje svoju priču taksist iz Trebinja.

On je iz Trebinja, grada na jugu Bosne i Hercegovine, prevozio migrante koji ilegalnim putevima ulaze u tu državu, mimo graničnih prijelaza.

Trebinjski taksist nije jedini koji je prevozio migrante, ovakvih situacija je bilo mnogo.

Prema podacima Suda Bosne i Hercegovine, najveća kazna od tri godine je do sada izrečena krijumčaru, državljaninu Pakistana Usmanu-Ali Maqsood Ahmedu, koji je sklopio Sporazum o priznanju krivice.

U Sudu BiH, do zaključenja teksta, RSE nije mogao dobiti informacije kolike su zakonom propisane kazne onima koji krijumčare migrante.

Glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić je krajem 2019. godine najavila da će u 2020. godini u okviru državnog Tužiteljstva biti osnovan poseban Odsjek za borbu protiv trgovine ljudima, s obzirom na veći broj slučajeva krijumčarenja migranata.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, u tijeku protekle dvije godine u BiH je registrirano više od 60.000 migranata.