Vozač koji je usmrtio ženu kod Gradiške bio u alkoholiziranom stanju

biciklo polomljeno

Mila Bjelić (54) iz Gradiške podlegla je u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republika Srpska usljed teških ozlijeda koje je zadobila u prometnoj nesreći 27. listopada ove godine.

Iz Policijske uprave Gradiška potvrđeno je za Srpskainfo da je vozač Aleksandar Subotić (28) bio u alkoholiziranom stanju.

"Do nesreće je došlo kada je Aleksandar Subotić (28) iz Laminaca kamionom marke “Citroen” udario biciklistkinju Milu Bjelić. U ovoj nesreći Bjelić je zadobila ozlijede i pružena joj je ljekarska pomoć. Ona je smještena u UKC Republike Srpske" – priopćili su ranije iz Okružnog javnog tužiteljstva Banja Luka.

Subotić je, inače, sin bivšeg odbornika u Gradiški i lokalnog gospodarstvenika.

Iz UKC Republike Srpske jučer je za Srpskainfo potvrđeno da je Bjelić preminula 29. listopada.

Prema informacijama iz Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje, pacijentkinja je preminula 29. listopada u 20.25 – priopćeno je iz UKC RS.

Vještačenje

Andrea Bjelić, kćerka nastradale, izjavila kako joj se nesavjesni vozač, koji je udario njenu majku, još nije javio, niti joj izjavio saučešće.

"S obzirom da je u medijima objavljena početna informacija o tome da se dogodila prometna nesreća u kojoj je moja mama teško ozlijeđena, a zbog činjenice da je otac mladića koji je izazvao nesreću utjecajan čovjek, željela sam da se obratim medijima i da objave nastavak priče oko nesreće koja se dogodila" – objasnila je kćerka nastradale.

Dodala je kako je dobila informacije da je prilikom alkotestiranja utvrđeno da je Subotić upravljao pod djelovanjem alkohola.

"Pored toga što je vozio pod utjecajem alkohola, navodno je vozio i brzinom koja je bila veća od dozvoljene, ali još čekamo rezultate vještačenja" – objasnila je Bjelić.

Kaže kako od nadležnih institucija očekuje da postupak protiv Subotića provedu u skladu sa zakonom, te da kazne nesavjesnog vozača.

Čekaju izvještaj

Prema dosadašnjim rezultatima istrage, Mila Bjelić je 27. listopada ove godine u trenutku nesreće vozila bicikl kada ju je udario kamion kojim je upravljao Aleksandar Subotić.

Nesreća je policiji prijavljena oko 18.15, a uviđaju na mjestu nesreće prisustvovao je dežurni tužitelj Branko Bjelajac, koji je naredio da se provedu sve istražne mjere i radnje kako bi se utvrdile točne okolnosti nesreće. Dio mjera koje se trebaju provesti su alkotestiranje vozača, kao i vještačenja koja će utvrditi brzinu kojom se kretao kamion u trenutku nesreće.

Iz OJT Banjaluka naveli su da im policija još nije dostavila služben izvještaj o ovom slučaju.

“Pravdao se maglom”

Kćerka nastradale navodi da je nakon nesreće nazvala vozača, kako bi saznala što se točno dogodilo.

"Pozvala sam ga dan poslije, a on mi je potpuno nezainteresirano govorio kako je bila magla" – dodala je Andrea.

Međutim, ono što ju je pored obiteljske tragedije i gubitka majke pogodilo jeste snimak koji je Subotić objavio na društvenim mrežama.

"Na svom profilu na društvenim mrežama je objavio snimak na kojem je prikazano kako vozi brže od 200 kilometara na sat" – dodala je Bjelić.

https://www.facebook.com/aleksandar.subotic.aco/videos/917656171732922/

Na njemu se javno vidi da vozilo ide brzinom većom od 210 kilometara na sat. U komentarima ispod snimka Subotić objašnjava svojim sugovornicima kako nije mogao voziti brže, jer je mokar kolovoz i magla na putu.

Otežavajuća okolnost

Posebno otežavajuća okolnost na strani osumnjičenog Aleksandra Subotića biće što je u trenutku nesreće bio u alkoholiziranom stanju. Srpskainfo saznaje da je Subotiću izmjereno 1,3 promila alkohola u krvi.

U budućem krivičnom postupku, nakon što protiv Subotića bude podignuta optužnica za izazivanje proemtne nesreće prilikom odmjeravanja visine kazne u obzir će biti uzeta količina alkohola u organizmu u vrijeme nesreće.