Vojni umirovljenik pretučen pa ugušen jastukom

zgrada u banjaluci
Uojica nikad nije otkriven, a pretpostavlja se da je motiv bilo koristoljublje.

Polomljena rebra

Zločin se desio 19. srpnja 2000. u večernjim satima u skoro samom centru Banje Luke. Tijelo Omera Krese pronađeno je u njegovom stanu u Gundulićevoj 7 u zgradi mnogo poznatijoj kao "Pentagon", u kojoj je i živjela većina vojnih umirovljenika, ali i osoba koje su radile u bišoj Jugoslavenskoj narodnoj armiji (JNA), a poslije i u Vojsci Republike Srpske.

Kreso je ugušen jastukom, a detaljniji pregled mjesta zločina i leša otkrio je razbijenu pivsku flašu i prijelom više rebara kod žrtve. Odmah je utvrđeno i da je nepoznati ubojica Kresu udario flašom po glavi, a zatim ga pretukao i ugušio.

Tijelo su pronašli njegovi podstanari, supružnici S. N. i N. N., koji su od 1994. godine, sa dvoje maloljetne djece, živjeli u stanu zajedno s Kresom. Sumnja je odmah skinuta sa podstanara, jer je utvrđeno da su svi živjeli kao skladna obitelj, a S. N. i N. N. su, između ostalog, imali i dvoje maloljetne djece.

Kobnog dana, supružnici su s djecom bili u Bosanskoj Gradišci i vratili su se u stan u 21.15 sati.

Prodao stan

Tijekom istrage, inspektori su utvrdili da je Kreso nekoliko dana prije ubojstva došao iz Njemačke, gdje je bio u posjeti svom sinu. Zbog toga se sumnja kako je ubojica, najvjerojatnije, tražio novac, misleći da ga je taj umirovljenik imao više nego uobičajeno.

Kresin sin, koji sa obitelji živi u Njemačkoj, u međuvremenu je prodao stan u kome je ubijen njegov otac, a podstanari S. N. i N. N. odselili su s djecom u Bosansku Gradišku.

Ostale vlasi kose

Sumnja se da je Kreso najvjerojatnije poznavao ubojicu, jer nisu nađeni tragovi obijanja ulaznih vrata, kao ni otisci. Na mjestu zločina ubojica je ostavio vlasi kose, koje su odmah poslate u institut u Beograd i još čekaju dan kad će pomoći dugogodišnjoj istrazi, piše Dnevni avaz.