Vjenčano slavlje završilo tragedijom: Pored glave mi je proletjelo tijelo čovjeka

crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, rađanje, porođaj, bolnica, crna kronika, crna kronika, Posušje, pokušaj samoubojstva, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, crna kronika, drežnica, prometna nesreća, Mostar, hitna pomoć, vrućina, crna kronika, crna kronika, hitna pomoć, Šibenik, crna kronika, crna kronika, crna kronika, rukometaš, smrt, smrt na terenu, pokušaj samoubojstva, Orašje, crna kronika, braća, Infarkt, italija, prometna nesreća, zadar, pogibija, Beograd, tragedija, crna kronika, Split, petarda, ozljeda, crna kronika, telefon, perverznjak, uhićenje, hitna pomoć, Split, tablete, maloljetnice, hitna pomoć, Mostar, rađanje, prometna nesreća, Mostar, Grabovica, crna kronika, crna kronika, crna kronika, Stolac, radnik, pogibija, stojan vrlić, mrtvac, Ilići, navijač, Hrvatska, frankfurt, pogibija, beba, smrt, šok, temperatura, sanski most, dječak, pogibija, prometna nesreća, Polog, prometna nesreća, Banja luka, crna kronika, em

...predvečer točno u 18,20 sati u mjestu Crivac nadomak Muća dva života, 22-godišnjeg Dalibora Svaline i 82-godišnjeg Filipa Svaline dok je treći teško stradali 36-godišnji Ante Bigava zadobio teške i po život opasne ozljede.

A sve je počelo vjenčanim slavljem mladenaca koji su desetak minuta prije tragedije formirali automobilsku kolonu iz sela, skrenuli potom na državnu cestu D-56 kojom su se uz pjesmu i zvukove automobilskih sirena odvezli do skretanja put mjesne crkve sv. Marka, kada su se na začelju kolone u bijelom BMW-u, vozač Ante Bigava (36) i njegov suvozač 22-godišnji Dalibor Svalina, iz još nepoznatih razloga odlučili izdvojiti iz svatovske kolone, nakon čega su produžili prema Muću.

Vozač Bigava potom je na mokrom i skliskom kolniku stisnuo papučicu gasa BMW-a, dosegao zavidnu brzinu, pri čemu je nakon ulaska u blagi desni zavoj iznenada izgubio nadzor nad upravljačem, skrenuo na suprotni kolnički trak gdje je izvan kolnika naletio na pješaka 82-godišnjeg Filipa Svalinu, udaljenog 50-ak metara od svoje kuće i približno 20 metara od pola metra visokog betonskog dvorišnog zida susjeda 48-godišnjeg Ante Svaline koji ga je u dvorištu netom prije ispratio i stepenicama krenuo na kata svoje kuće.

- Dok sam napravio nekoliko stepenica čuo sam najprije reski zvuk nailazećeg automobila i nakon toga stravični zvuk tupog udarca i poslije njega rušenje zida na koji sam se instinktivno okrenuo - kazao nam je u dahu svjedok događaja i nastavio: - Tog trenutka pokraj moje glave na udaljenosti od doslovno pola metra zrakom je proletjelo tijelo čovjeka te iza njega također u letu od skoro tri metra visine bijeli automobil koji je preletio cijelo dvorište i zabio se u moj parkirani BMW i dio okućnice. Ostao sam u nevjerici i šoku - uzbuđeno nam je nastavio.

- Tolikom šoku da iako sam u ruci držao mobitel, minutama poslije nisam mogao pogoditi niti jednu tipku. Podignuo sam na trenutak pogled sa zaslona i tada sam pokraj automobila koji su izgledali kao jedan ugledao nepomično tijelo. Otkazale su i noge i uhvatio sam se za ogradu da ne padnem nakon čega sam čuo muške glasove i ugledao ostale susjede kako trče prema automobilima. Došao sam nekako sebi i pridružio im se nakon čega sam ugledao stravičan prizor mrtvog susjeda Filipa s kojim sam se prije minutu-dvije oprostio na svome pragu i u automobilu nepomična tijela dvojice mladića, mojih sumještana - opisao nam je trenutke strave očevidac Ante Skalina.

U nastaloj hrpi lima, prema kazivanju mještana, vozač BMW-a Ante Bigava obliven krvlju davao je znakove života i nekako su ga uspjeli izvući vani i pokušali zaustaviti krvarenja do dolaska Hitne koja ga je prevezla na splitski KBC dok je na mjestu suvozača, 22-godišnji mladić Dalibor Svalina nažalost ostao nepomičan.

O silini udarca vozilom u pješaka Filipa Svalinu govori grozomorna činjenica naknadno utvrđena očevidom, kako je jedna njegova noga odvojena od tijela preletjela krov okućnice u visokom luku što očevidac Ante Svalina nije primijetio te je ista pala dvadeset metara na livadu iza objekta, dok je zadnji lonac BMW-a odbijen od zemlje također poletio zrakom i zabio se na krov okućnice razbivši nekoliko crjepova.

- Evo pogledajte u mobitel kada sam nazvao 112 - kazivao nam je jedan od mještana koji je prvi dotrčao. Bilo je točno 18,22 sati a prvo vozilo Hitne iz obližnjeg Muća stiglo je točno u 19,05 kao i dvije minute poslije vozilo Hitne pomoći iz udaljenog Sinja, pa neka mi sada netko to objasni što su ovi iz Muća radili skoro 40 minuta - ogorčeno nam je pojašnjavao mještanin kojemu su se pridružili ostali i dodali: - Napišite javno da smo mi ovdje u Crivcu na ovoj poziciji ničiji na granici dvije županije, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske, jer dok se svi oni od 112 do Hitne pomoći i prometne policije dogovore, možemo slobodno krepavati i da bude gore - naglasio je.

- Ova dionica D-56 također je ničija u smislu održavanja. Zemlja se odronjava, voda plavi kolnik jer nema oborinskih kanala za odvodnju i ako na ovoj dionici najsporije vozite, upamtite kako niste sigurni.

Tijekom trajanja skoro trosatnog očevida, nakratko smo posjetili dom ožalošćene obitelji stradalog pješaka Filipa Svaline, tik do mjesta nesreće gdje smo zatekli njegovu kćer i sina, pri čemu smo za ovakve nadasve tužne trenutke vidjeli na djelu najiskreniju ljudsku dobrotu razumijevanje i praštanje bez ikakvih znakova optužbi u trenutku kada je ožalošćenima na njihova vrata pokucala obitelj vozača BMW-a. Izrazili su najdublju sućut i zajedno zagrljene i oblivene suzama ostavili smo ih u dugom jecanju.

jutarnji.hr