Vidovnjak zna gdje je 22-godišnji Filip: Iz jame doziva pomoć

policija, lažna diploma, akcija, policija, Hercegovina, MUP ZHŽ, tjeralica, navijački neredi, Poljud, Hrvatska, Vatreni, Dragan Paravinja, dnk, ubojstvo, arkan, tjeralica, uhićenje, dileri, Busovača, granica, silovanje, narko mafija, Čapljina, Hutovo blato, Široki Brijeg, krađa, Posušje, djeca, policija, Tomislavgrad, svećenik, ukradeno vozilo, lopov, pažnja, Ferid Suljović, SDP BIH, Sarajevo, policija, droga, Sinj, livnjak, tjeralica, MUP ZHŽ, ivan roso, MUP ZHŽ, tjeralica, ubojstvo, lopovi, Mostar, krađa, Posušje, krađa, provala, MUP ZHŽ, prijetnje, uhićenje, policija, Jablanica, Rama, krađa, vozilo, policija, tjeralica, MUP ZHŽ, Rama, zlatarnica, pljačka, Hrvatska, nestali, policija, Mostar, krađa, automobil, tjeralica, Ljubuški, sud, Livno, krađa, zlato, Neretva, leš, Metković, Tuzla, nestanak, Vrgorac, meso, šverc, rakovi, krijumčarenje, BIH, Hrvatska, dragan žulj, nestanak, Dubrovnik, Hrvatska, krađe, uhićenja, Dubrovnik, silovanje, Ljubuški, krađe, policija, silovatelj
... iz Korčule. Za njim tragaju pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja - stanice Orebić, vatrogasci i policija. Pregledava se svaki pedalj terena u okolici Korčule, angažirani su ronioci koji istražuju podmorje, pita se vidovnjake...


Filip je nestao iz obiteljske kuće u prigradskom naselju Soline, gdje je živio s ocem i godinu dana mlađim bratom. Filip se 15. travnja otišao prošteti i nije se vratio kući. Otac Stjepan i brat Karlo uvidjeli su navečer da ga nema, pa su angažirali potragu.

Misterioznost nestanka pojačava činjenica da je mladić u svojoj sobi ostavio osobne dokumente i mobitel. Da je namjeravao pobjeći od kuće, zaključuju, ponio bi te stvari sa sobom. Nikakava saznanja ne upućuju ni na mogući suicid, u istrazi sudjeluju i psiholozi koji su razgovarali s ocem i bratom, ali njih dvojica su potpuno odbacila takvu mogućnost.

Spuštanje u grotlo

- Ili je mrtav ili nam se svima skupa ruga ovakvim ponašanjem - komentirali su Korčulani okupljanje HGSS-a i vatrogasaca ispred zgrade mjesnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva, otkuda je točno u devet sati u petak krenula nova akcija potrage za dvadesetogodišnjim Korčulaninom. Ekipi HGSS-a pridružila se i novinarska ekipa Slobodne Dalmacije prateći ih u stopu.

Nije bilo nimalo lako slijediti uigrani tim, koji bez ikakvih napora svladava nepristupačan teren na Kokojevici nedaleko od naselja Lumbarde.

Istraživala se Bultina jama, jer su spasioci željeli biti sigurni da Filip nije tu upao. Voditelj spasilačkog tima Darko Prizmić konopcima se spustio u četrdesetak metara duboko grotlo, u kojem je nekoliko kostura. Riječ je o poznatom stratištu civilnih žrtava Drugog svjetskog rata, točnije žrtvama partizanskih zločina na otoku.

- Nema ništa, idemo dalje - odlučan je Darko i ističe da, unatoč intenzivnoj i stručno vođenoj potrazi, nema nikakvih konkretnih dokaza i tragova o nestanku mladića.

- Kao da je u zemlju propao! Nitko ga nije vidio, nigdje nikakvog traga. Angažirali smo i ronioce koji pretražuju područje oko brodogradilišta "Inkobrod" - kazuje nam Prizmić dok se članovi njegova tima bore s teškim i nepristupačnim kamenitim terenom, obraslim makijom i niskim raslinjem, te različitim dezinformacijama koje kruže otokom.

Često se događa da se javljaju ljudi koji kažu da su vidjeli Filipa, a informacije su uglavnom kontradiktorne. Uglavnom se radi o različitim opisima nestale osobe, ali svaki trag se mora provjeriti, pa koordinator akcije na taj teren upućuje potragu.

Bila je jedna dojava da je uz neku među viđena krvava mrlja. Ekipa je odmah otišla i utvrdila da je pas ugrizao kozu. Takvih informacija ima i napretek, govore nam pripadnici DVD-a, Korčula, koji su od samog početka uključeni u potragu.

Na terenu su i članovi Lovačkog društva.

- Nažalost, potraga za sada ne daje nikakve rezultate. Mi smo na usluzi HGSS-u - kaže Roko Barčić, član lokalnog Lovačkog društva, koji je potražni tim doveo do Bultine jame.

Možda je otet...

Inače, do sada su temeljito pretraženi predjeli Sv. Antun, Gornje i Donje Blato, Hober, Dominče, Forteca.
Što dani više prolaze, sve je manja vjerojatnost da je nestali mladić živ. Međutim, u Korčuli ima i onih koji su skloni povjerovati da je možda otet. Neki čak spominju i trgovinu ljudima ili pak trgovinu organima, ali te tlapnje nemaju nikakvoga uporišta. Navodno je angažirano i nekoliko vidovnjaka, koji su ponudili različite informacije i verzije nestanka.

Jedan je rekao da je dvadesetogodišnjak u nekoj rupi uz koju ima križ, da doziva i moli za pomoć, što se moglo povezati s Bultinom jamom, ali područje je provjereno i traga mu nema. Drugi su, pak, poručili da je zatočen u kamenoj kućici uz more, a treći da je negdje u moru potopljen uz nekakav mostić...

Sve je to dovoljno da se gradom od svega nekoliko tisuća stanovnika ispletu gotovo znanstveno-fantastične priče o nestanku mladića, koji se nije dogodio u novijoj povijesti otoka Korčule. Također se naveliko govorilo o razlozima nestanka. Najčešće se može čuti da je mladić imao velikih nesuglasica s ocem, koji je po prirodi težak čovjek.

Nesuglasice s ocem?

- Nije im bilo lako ni kad im je majka bila živa, pokoj joj duši. Umrla je od raka prije desetak godina. Otac Stjepan jako je težak čovjek. Teške naravi, smrknut, loše komunikacije... Mladići su stoga bili povučeni i zatvoreni u sebe, u svoja četiri zida - kazala nam je jedna susjeda, koja je željela ostati anonimna.

- Stjepan je vojno lice iz JNA, u mirovini. Čula sam da je znao postrojiti ženu i djecu u stav mirno, onako po vojnički, ali to nisam vidjela i zato se neću ispovijedati - kazala nam je, još jednom naglasivši da Stjepan Romić ni s kim od susjeda nema kontakata i da ga nisu vidjeli posljednjih dana. Nije se pojavljivao ni sa spasilačkim ekipama u petak.

- Čovjek se povukao u svojoj tuzi, nemojte ga tražiti i uznemiravati. Ne daj ga, Bože, razumiti - rekli su nam dobronamjerni mještani.

Hrvatska gorska služba spašavanja iz Orebića nastavlja potragu do daljnjega. Nadaju se da će pronaći nestalog mladića za kojim ovih desetak dana traga čitava Korčula.

Slobodna Dalmacija