Velika policijska akcja u BiH: Uhićeno 15 osoba, od kojih deset carinika

...Kiseljaku i na Palama provedena je akcija kodnog naziva "Gold" u kojoj je slobode lišeno najmanje 15 osoba, od kojih 10 carinskih službenika, zaposlenih u Carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo.

Aktivnosti u okviru istrage su po nalogu tužitelja Posebnog odjeljenja za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH proveli policijski službenici Granične policije BiH i Obavještajno - sigurnosne agencije (OSA) BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Jedan od carinskih službenika, lišen je slobode na radnom mjestu, a ostali u mjestima boravka. Uporedo sa uhićenjima, izvršeni su pretresi na više lokacija. Osobe lišene slobode, između ostalog, osumnjičene su za koruptivna kaznena djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, te primanja dara i drugih oblika koristi.

Tužiteljstvo BiH više mjeseci provodilo je opsežnu istragu u okviru koje su prikupljeni dokazi da su navedeni carinski službenici, zloupotrebljavali položaj, primali mito, te za novčanu naknadu omogućavali uvoz stvari i robe čiji je promet pod posebnom procedurom (zlato i slično), kao i druge robe koja je uvožene putem Carinske ispostave na Aerodromu Sarajevo.

Osim carinskih službenika, slobode su lišeni i drugi osumnjičeni koji su sudjelovali u počinjenim kaznenim djelima. Osobe lišene slobode osumnjičene su za udruživanje radi činjenja kaznenih djela, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, primanja dara i drugih oblika koristi, te krijumčarenje.

Tužiteljstvo BiH će u ovom predmetu provesti i financijsku istragu radi utvrđivanja iznosa nezakonite imovinske koristi koja je ostvarena ovim kaznenim djelima i tražit će oduzimanje nezakonito stečene koristi, koju su pribavili ovi državni službenici.

Policijski službenici Granične policije BiH su 02.06.2014. godine realizirali operativnu akciju 'Gold' tijekom koje je lišeno slobode 15 osoba, među kojima 10 pripadnika Uprave za neizravno oporezivanje zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo 'udruživanje radi činjenja kaznenih djela', a u vezi sa kaznenim djelima 'zloupotreba položaja ili ovlaštenja' i 'primanja dara i drugih oblika koristi', priopćeno je iz GP BiH.

Fena