Uzeo poticaje pa do smrti izgladnio krave

uginuće 199 krava, Zakon za zlostavljanje i bezrazložno usmrćivanje, izgladnio krave, farma u Jošanima, optužnica
Optužnicu je Općinsko državno odvjetništvo iz Gospića podiglo zbog kaznenog djela ubijanja i mučenja životinja, navodi se u današnjem priopćenju u kojemu se ne navodi ime okrivljenika.

Njemu se stavlja na teret da je od prosinca 2010. do ožujka 2011. godine, u cilju da se okoristi primanjem državnih novčanih potpora za poljoprivredu, nabavio 327 krava. Potom, sve do 28. ožujka 2013., iako je primao novčane potpore, kravama nije davao hranu u dovoljnoj količini i odgovarajuće kvalitete, što je dovelo do izgladnjelosti i uginuća 199 krava, kaže se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici DORH-a.

Agronom Milan Uzelac, zamjenik načelnika općine Udbina, kazao je danas Hini da farma radi i dalje, no da je sada u vlasništvu Inex banke iz Splita.

"Farma je opstala sa stotinjak krava, nekoliko je radnika zaposleno, ore se zemljište uz farmu, ali farma je ipak na prodaju, samo što, koliko ja znam, nema zainteresiranog kupca", kazao je Uzelac ne skrivajući žalost što su se životinje kod bivšeg vlasnika toliko namučile i stradale.

Zakon za zlostavljanje i bezrazložno usmrćivanje predviđa zatvorsku kaznu do jedne godine trajanja, a ako je iz koristoljublja, do dvije. Počinitelju kaznenog djela mučenja i ubijanja životinja one se oduzimaju.

Na taj slučaj ugibanja velikog broja krava simentalske pasmine s Lov farme iz Jošana kraj Udbine, vlasnika Lovre Kolimbatovića iz Splita, upozorila je prije godinu dana udruga Glas životinja. Općina je pozvala veterinarsku inspekciju, a načelnik općine Udbina Ivan Pešut tada je rekao novinarima da je Kolombatović (1962.) iz Splita u stečajnom postupku kupio nekadašnju farmu krava NP Plitvička Jezera, gdje je za oko 150 muznih krava zakupio i oko 300 hektara državnog zemljišta na Krbavskom polju i tako stekao uvjete za poticaje.

Hina