Uzela sam sjekiru i odrubila mu glavu: nisam mogla podnijeti da me rođak ponovo siluje!

Zgrabila sam sa zida sačmaricu svog svekra i pritisnula okidač. Pokušao je izvući svoj pištolj pa sam ponovno pucala. Počeo je bježati, a ja sam ga slijedila. Pao je tlo. Pucala sam mu u prepone. Više se nije micao. Znala sam da je mrtav. Uzela sam sjekiru i odrubila mu glavu - ispričala je 26-godišnja Turkinja koja trenutno čeka suđenje za ubojstvo rođaka koji ju je, tvrdi, opetovano silovao tijekom osam mjeseci.

Nevin Yildirim ističe da je riječ o ubojstvu iz časti, koja se i dalje prakticiraju u Turskoj, no obično ih izvršavaju muški članovi obitelji "obečašćene" žene. Žena je pritom gotovo uvijek u ulozi žrtve. No, Nevin Yildirim učinila je nešto drugo.

Htio joj ubiti djecu

35-godišnji Nurettin Gider silovao ju je prvi put u siječnju kad je njen suprug otišao u drugi grad na sezonski posao. Kad ju je prvi put napao, prijetio joj je, kaže, puškom i rekao da će joj ubiti djecu bude li vikala.
Nakon što je ubila svog zlostavljača, Nevin je njegovu glavu donijela na središnji seoski trg. Svjedoci su ispričali kako se, držeći odrubljenu glavu iz koje je krv još kapala, okupljenima obratila riječima: "Ne ogovarajte me iza leđa. Ne igrajte se s mojom čašću. Ovo je glava čovjeka koji je to napravio."
Bacila je glavu na tlo i otišla.Svjedoci su obavijestili policiju i Nevin je uskoro uhićena. Čovjek kojeg je ubila bio je suprug tete njezina supruga i otac dvoje djece, jednog od devet i jednog od 15 godina. Nevin tvrdi da joj je danas žao što se ubojstvo dogodilo.

- Razmišljala sam o tome da ga prijavim vojnim vlastima ili okrugu, no to bi od mene učinilo obilježenu ženu. Razmišljala sam i o samoubojstvu, no nisam to mogla učiniti. Jedino što mi je preostalo bilo je da ubijem njega i na taj način vratim svoju čast. Sad nitko moju djecu neće nazivati kopiladi. Znat će da su djeca žene koja je vratila svoju čast - izjavila je Nevin.

Ona ne želi zadržati dijete čiji je otac, kaže, njen silovatelj. Izvori navode da je pokušala prekinuti trudnoću, no u kliniku za pobačaje došla je u 14. tjednu. Liječnici su joj rekli da zakonski nije dopušteno prekinuti trudnoću poslije 10. tjedna ako nema životne opasnosti za majku i ako je plod zdrav. No, vlastima je Nevin rekla da ne želi zadržati dijete i da želi umrijeti. Izvori kažu da će liječnička ekipa utvrditi može li se dopustiti pobačaj i u kakvom je psihičkom stanju.

Zakoni nedovoljni

Zekeriya Yildiz, njen otac, tvrdi da nikome u obitelji nije rekla što se događa.

- Da jest, to bismo pokušali zaustaviti - rekao je.

Organizacija Human Rights Watch u prošlogodišnjem je izvješću istaknula da turski zakoni nedovoljno štite žene i djevojčice od obiteljskog nasilja. Otprilike polovica žena doživi zlostavljanje.

- Prošla je strašnu traumu - ustvrdila je sociologinja Gursel Oztunali Kayir sa sveučilišta Akdeniz, koja je članica organizacije za potporu zlostavljanim ženama iz Antalyje. - Njen napad mora se tretirati kao samoobrana - poručila je Kayir.

Izvor: Jutarnji list