Uzdoljani idu autobusom u Sarajevo, u petak presuda Enveru Buzi

HVO, uzdol, zločin armije , Zločin, Armija RBiH, uzdol, K. Perić

Branitelji Uzdola i rodbina pobijenih mještana u petak se spremaju u Sarajevo. Tamo će, 26 godina nakon stravičnog pokolja na Uzdolu biti izrečena presuda Enveru Buzi, zapovjedniku Samostalnog bataljona Prozor ABiH, odreda koji je izvršio pokolj u selu, ubijao djecu, starce, vojnike.

„Očekujemo osuđujuću presudu, kao i da se na tome neće stati. Pravda za Uzdol ne može biti zadovoljena procesuiranjem samo zapovjednika, kad konkretni izvršitelji šetaju gradom“, kaže u izjavi za Hercegovina info tajnik Udruge „Treće bojne Brigade Rama i branitelja Uzdola“ Miro Vlajčić.

Inače, Udruga „Treće bojne Brigade Rama i branitelja Uzdola organizira prijevoz za petak, 27. rujna 2019.

Autobus će krenuti od crkve na Uzdolu u 8.30 sati, nakon čega putnike preuzima u Prozora kod crkve u 9.00 sati, te će se zaustavljati u mjestima kroz Donju Ramu navedenog dana, a povratak iz Sarajeva nakon izricanja presude u dogovoru sa vozačem autobusa. Vlajčić kaže da se do sada prijavilo tridesetak osoba, mahom rodbine stradalih Uzdoljana.

Podsjetimo, suđenje Enveru Buzi započelo je 14. studenoga 2016. Buza je optužen da je kao zapovjednik Samostalnog bataljona Prozor ABiH počinio zločin protiv civilnog stanovništva.

U optužnici se navodi da su pripadnici Samostalnog bataljona Prozor u ranim jutarnjim satima 14. rujna 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križ, Zelenika i Raiči, te na okrutan i svirep način ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti. U višegodišnjem procesu to je brojnim svjedočenjima i dokazano.

Buza, tri godine nakon toga, nedavno u završnoj riječi “Izražava žaljenje za nevino poginulim, ali se ne osjeća odgovornim, a još manje krivim”.

Osim izvršitelja, koji ni nakon dva i pol desetljeća nisu procesuirani, ni Buzini direktno nadređeni nisu suđeni za Uzdol.

Podsjetimo, zločin na Uzdolu dogodio se u sklopu akcije Neretva 93. koju je vodio Sefer Halilović. Međutim, Haaški tribunal je utvrdio da isti nije imao zapovjednu moć, premda postoje i potpisani dokumenti koji potvrđuju suprotno.

K.Perić