Uskoro nove akcije protiv kriminalnih skupina u BiH

...akcijama „Lutka“ i „Boss“, kojima je uzdrman organizirani kriminal u BiH, piše Večernji list.

Akcije i priprema

Večernjak doznaje kako i u ovim aktivnostima glavnu ulogu ima Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), čiji djelatnici u suradnji s drugim policijskim agencijama već mjesecima prikupljaju dokaze. Između ostalog, prate se pojedine osobe kako bi se presjekle razgranate mreže kriminala i korupcije. Osim kriminala u institucijama vlasti, uključujući ministarstva i pronevjere javnog novca u stranačke svrhe, istražuju se i djela trgovine drogom, terorizma i pokušaja terorizma, prometa eksplozivom i preprodajom u BiH i regiji.

Prema tvrdnjama Večernjakovog izvora, uskoro će biti pokrenuta jedna od najvećih akcija, a uhićenja će voditi i do nekih poznatih osoba. Glavni cilj je stati u kraj organiziranom kriminalu, tim prije što dostupne informacije govore kako se nezakonite aktivnosti nekih skupina isprepliću. Slično kao u slučaju operacija „Lutka"i „Boss" i u ove istražne aktivnosti uključene su sve domaće sigurnosne institucije, ali i policijske službe susjednih država.

Poznato je da mnoge kriminalne aktivnosti na ovom prostoru prelaze državne granice i stoga je skoro nemoguće provesti učinkovitu istragu bez koordinirane suradnje svih policijskih agencija u regiji. Kada je u pitanju BiH, svakako je ključna uloga SIPA-e koja se u proteklom razdoblju prometnula u glavnog borca protiv organiziranog kriminala.

-Postoji odlučnost da sve afere koje su prijavljene i za koje se vodi istraga, ili se imaju saznanja o kriminalu i zloupotrebama, dovedu do kraja, odnosno da se dokazi s izvješćima što prije predaju Tužiteljstvu BiH na daljnje postupanje - kazao nam je jedan od dobro upućenih pravosudnih dužnosnika. Neslužbeno doznajemo kako je SIPA o pojedinim saznanjima već izvijestila pravosuđe i utvrđeni su nepobitni dokazi za svaki od predmeta koji se odnose na visoke dužnosnike.

Prikupljeni dokazi

-Prikupljeno je dovoljno dokaza za mnoge zloupotrebe, kriminalne radnje i korupciju - kaže naš izvor. Očekivani uspjeh akcija na suzbijanju organiziranog kriminala i korupcije sigurno će imati odjeka i u međunarodnoj zajednici, a posebno EU koja upozorava da se BiH mora uhvatiti u koštac s kriminalom i korupcijom te zloupotrebama koje nanose veliku štetu ugledu zemlje u svijetu.

Godinama se po ovom pitanju nije poduzimalo ništa ili vrlo malo. No, očito je da su kadrovske i druge promjene u policijsko-sigurnosnom sustavu, posebice SIPA-i potaknule određene važne procese, čije rezultate ćemo, po Večernjakovim spoznajama, vidjeti uskoro.