Upozorenje iz Pomozi.ba: Lažni volonteri prikupljaju novac za nepostojeću djecu

prazan novcanik

Udruga Pomozi.ba na svojoj Facebook stranici objavila je ovih dana upozorenje u kojem govore o pojavi prevaranata u Mostaru. Još ranije upozorili su na ovu pojavu u Sarajevu.

U ovo blagdansko vrijeme prevaranti se koriste raznim trikovima kako bi se domogli novca. Najčešće se predstavljaju kao humanitarci koji skupljaju novac za pomoć oboljelima.

Nepostojeća organizacija

"Prevaranti iz nepostojeće organizacije Pomoc.ba sada djeluju na području Mostara i skupljaju sredstva za nepostojeće dijete. Ovdje se, dakle, ne radi o volonterima već promotorima koji rade na postotak i cilj im je lagati kako bi skupili što više sredstava te se iz toga razloga prvo predstave kao volonteri Pomozi.ba pa nakon što dobiju novac daju "markicu" na kojoj piše Pomoc.ba", objašnjavaju iz spomenute udruge na Facebook stranici.

Ističu kako su do sada imali više od trideset sličnih prijava koje će biti priložene nadležnim tijelima. Njihove tvrdnje potvrdili su i brojni građani, ali ne samo Mostara, nego i ostalih gradova.

"Da, bili su u Mostaru, na vrata mi je došao mladi momak i rekao da skupljaju za djevojčicu Saru iz Sarajeva. Dakle, većinom se spominju različita imena", tvrdi prevarena Mostarka. Reagirala je i prevarena Sarajka.

"Dolazili su i kod nas na Alipašino u Sarajevo prije nekoliko dana. Ova što je meni dolazila je crnokosa, jako našminkana rekla je da je iz Pomozi.ba, pa sam se iznenadila jer znam da imaju kutije u određenim objektima u koje ubacujemo novac. I za djevojčicu za koju, navodno, prikupljaju nisam nikad čula. Zvala sam susjede i sestru, svakom su se drugačije predstavili, točnije, za koga skupljaju novac, od imena djeteta do tv Hayat", navodi, u jednom od komentara na Facebooku, ova prevarena Sarajka. Upozorenje je stiglo i iz Goražda.

"Slično se događalo u okolici Goražda, prevaranti su se predstavljali da su iz općine. Da je u pitanju donacija te tražili da uđu u kuće kako bi popunili papire i dogovorili detalje. Uglavnom su to radili u kućama gdje su stariji članovi", objašnjava ova Goraždanka. Dodaje kako su prevare funkcionirale na principu da bi im bake i djedovi ponudili kavu, što su prevaranti prihvaćali.

Pljačkanje staraca

"Prevaranti bi zatim bakama i djedovima u kavu ubacili nešto što bi ih odmah onesvijestilo. Oni ih u međuvremenu pokradu i idu dalje. Srećom, uhvaćeni su", ističe se u ovom komentaru.

Uz navedene vrste prijevara, u dijelovima BiH ponovno su se pojavili nepoznati muškarci koji prilaze kućama s izgovorom kako ukućanima žele pokloniti Zepter posuđe.

Prema opisu žrtava, prevaranti se zaustavljaju s automobilom ispred kuće. Uglavnom su dvojica u automobilu. Kada sretnu nekoga od mještana, jedan od muškaraca izlazi iz automobila i nudi Zepter posuđe kao poklon, da bi, kada dođe u kuću, od ukućana tražio zlato ili novac u zamjenu za posuđe. One koji se nađu na meti ovakve ili sličnih vrsta prijevara, poziva se da ne nasjedaju te da sve prijave policiji.