Ulični okršaj u Zagrebu: Kralj šverca cigareta Beus umalo ubijen na Žitnjaku

U njega je više hitaca iz pištolja ispalio Marko B. (29), no promašio je. U policijskoj akciji uhićen je i Alen N. koji je nakon pucnjave autom odvezao Marka B. Obojica su sljedeći dan prepraćena dežurnom sucu istrage.

Pokušaj ubojstva dogodio se ispred kafića M u ulici 1. Kozari put, a kako javlja PU zagrebačka, u događaju, srećom, nitko nije ozlijeđen. Razlog pucnjave, kako se neslužbeno doznaje, jest dugovanje, a utvrđeno je da su Marko B. i Alen N. bili pod jakim utjecajem alkohola, piše jutarnji list.

Gojko Beus (49), državljanin RH i BiH, javnosti je postao poznat u ožujku 1999. kada je uhićen u unajmljenoj kući kod Velike Gorice gdje su policajci pronašli skladište cigareta krijumčarenih iz BiH, koje su mu trebale donijeti profit od 2,2 milijuna kuna. U veljači 2002. za njim je bila raspisana tjeralica, opet zbog sumnje da krijumčari cigarete, a ilegalna skladišta imao je diljem zemlje. No, krivnju su preuzeli Beusovi suradnici, pa je i u tom slučaju Beus izbjegao pokušaj policije i pravosuđa da mu stanu na kraj. To im je djelomično uspjelo u rujnu 2007.
Akcija Walter

U velikoj akciji Walter razbijen je lanac međunarodnog švercera cigareta, pri čemu je na području Splita i Zagreba uhićeno 29 osoba, osumnjičenih za krijumčarenje 1,5 milijuna kutija cigareta, vrijednih oko 42 milijuna. Prema USKOK-u, Beus je imao glavnu riječ u tom lancu. Dobio je 2,5 godine zatvora.

- Već sam bio suđen zbog istog kaznenog djela. Točno je sve što mi se stavlja na teret - rekao je Beus sucu.