Ukradeni zlatni nakit, traže se vlasnici

javni apel građanima, Kradljivica , ukradeni zlatni nakit, zagrebačka policija
Zagrebačka policija pronašla je ukradeni zlatni nakit nekolicine vlasnika i uhitila 47-godišnju Zagrepčanku koja se povezuje s ovim kaznenim djelima. Istražiteljima je poznata od ranije, ali po manjim nedjelima. Riječ je uglavnom o obiteljskom zlatu, nakitu veće materijalne, ali i intimne vrijednosti među kojima su i darovi supružnika s posvetom, od bračnog prstenja, do narukvica, naušnica i ručnog sata. Vrijednost pronađenog nakita zasad nije moguće utvrditi. Na koji način su istražitelji došli do ukradenog zlata ostalo je nepoznato.

Dukat Franje Josipa
Mali je kuriozitet da se među lopovskim plijenom našao i jedan medaljon s likom cara Franje Josipa neobjavljenog datuma izrade. Tijekom kriminalističke istrage utvrđeno je da se radi o jednom zlatnom lancu duljine oko 55 centimetara na kojem se nalazi medaljon promjera oko tri centimetara. Riječ je o kovanici s ugraviranim likom s natpisom »FRANC IOS I • D • G • AVSTRIAE IMPERATOR«, koji predstavlja lik čuvenog austrijskog cara Franje Josipa.

Prema raspoloživim podacima riječ je o najprisutnijem tipu zlatnog novca u Hrvatskoj, među zlatarima znanog i kao »dukat Franje Josipa« koji se krajem 19. i početkom 20. stoljeća smatrao sredstvom očuvanja vrijednosti. Brojni građani Austro-Ugarske Monarhije kupovali su ga tradicionalno kao vjenčani dar, ukras ili naprosto kao zalog za budućnost. Zbog svoje rasprostranjenosti on se i danas često može naći među obiteljskom zlatninom. Zanimljivo je da se dukat Franje Josipa još i danas izrađuje i to u milijunskim nakladama u austrijskoj kovnici Muenze Osterreich prema izvornom obliku iz 1915. godine. Ovakve kovanice izrađene su od zlata i čistoće od 98,6 posto, a prodaju se u razmjeru od 100 do 400 eura po komadu.

Osim zanimljivog dukata istražitelji su zaplijenili i ukradeni ručni sat s metalnom narukvicom zlatne boje. Riječ je marki i modelu »Omega-Seamaster« na čijoj poleđini je ugravirani serijski broj »1430«. Ovakvi satovi imaju širok raspon cijena od najmanje 10 tisuća pa sve do 120 tisuća kuna, ovisno o izradi i originalnosti.

Prsten s posvetom
Policija traži vlasnika narukvice od plemenitog metala žuto-bijelo-crvenkaste boje, ukupne dužine oko 22 centimetara i širine oko 1,5 centimetara nepoznate vrijednosti. Svakako, možda jedan od najintimnijih nakita na koji su nabasali istražitelji prsten je od zlata s kristalom smeđe boje, na čijoj je unutarnjoj strani ugraviran tekst »ZA 50. ROĐ. OD SUPRUGE«. Supružnici bi trebali biti sretni ako im se konačno vrati u posjed. Tu je i još jedan zlatni prsten koji je s gornje strane ukrašen kristalima bijele boje.

Policija poziva i anonimnu vlasnicu zlatnih naušnica, svake ponaosob dužine oko 4,5 centimetara s logotipom »Versace«. PU zagrebačka uputila je javni apel građanima ako prepoznaju fotografirane predmete kao one koji su im otuđeni da se jave na broj telefona 192 ili na e-mail [email protected].