Uhićena četiri dilera, drogu čuvali u iznajmljenoj susjedovoj kući

Policija FBiH

Zaplijenjen i novac

Tom prilikom su uhićeni Emir Nezirević (25) iz Sarajeva, Adis Selmani (24) iz Gostivara, te Anis Hodžić (24) i Aleksandar Milošević 25), obojica iz Sarajeva. Osim dilanja, Nezirević se tereti i za nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari, jer je kod njega pronađen pištolj ČZ, te veća količina streljiva. 

Na konferenciji za novinare koja je ovim povodom održana jučer, glasnogovornik sarajevskog MUP-a Irfan Nefić i načelnik Odjela za borbu protiv zloporabe droga Adil Mulić naglasili su da je zapljena ove pošiljke nastavak kontinuiranih aktivnosti koje provodi policija na sprječavanju ovih kaznenih djela. Nefić je naveo da će policija i dalje poduzimati nužne mjere i radnje kako bi se eliminirala ova problematika, kako za posjedovanje, tako i za preprodaju droge. Mulić je kazao da je i ova akcija uslijedila nakon saznanja koja su policiji dali građani. Osim droge i pištolja, policija je pretresom osumnjičenih i njihovih kuća u sarajevskom naselju Velešići pronašla i oduzela oko 2500 maraka, oko 650 eura i 100 američkih dolara, za koje se sumnja da su pribavljeni preprodajom droge te više od 300 metaka za pištolj, automatsku pušku i “papovku”, devet mobitela koje su koristili osumnjičeni, a, zanimljivo, jedan od njih je jučer počeo zvoniti na početku konferencije. 

Privremeno je radi vještačenja oduzeta i Škoda Octavija, koju je vozio osumnjičeni Milošević, ali ona, kako doznajemo, nije njegovo vlasništvo, što je i utvrđeno. Svi oduzeti predmeti će biti vještačeni, a Nezirević, Selmani i Hodžić su nakon kriminalističke obrade jučer predati sarajevskom Županijskom tužiteljstvu, dok je Milošević pušten iz službenih prostorija. Uhićeni do sada nisu prolazili kroz evidencije koje imaju veze s drogom.

Koristili iznajmljena vozila


Marihuanu je, kako neslužbeno doznajemo, nabavljao Nezirević i držao je u iznajmljenom dijelu kuće svog susjeda Hodžića. Kako se moglo čuti, Hodžić je u utorak četiri paketa s drogom predao Miloševiću koji je došao u Škodi, a on je drogu proslijedio Selmaniju koji ju je trebao dostaviti krajnjem kupcu. Međutim, policija ih je obojicu zatekla u Škodi i uhitila s drogom, a pretresom dijela Hodžićeve kuće koju je iznajmio Nezirević, pronađen je još paket marihuane, streljivo i novac za koji se sumnja da potječe od prodaje droge. Podsjetimo, proteklog vikenda policija je u Sarajevu oduzela oko 11 kilograma marihuane, nabavljene na Kosovu i oko 70 grama speeda te uhitila Muhameda Mehmetija (33), Damira Dočkala (33) i Eniza Lončarića (32), svi iz Sarajeva, te Blerima Tačija (34) iz Berana zbog sumnje da su kao organizirana skupina dilali drogu po Sarajevu i Mostaru, a Županijski sud im je odredio pritvor. Mehmeti se sumnjiči da je na Kosovu kupovao drogu, koju je u Sarajevu preprodavao sa svojim zetom Dočkalom, koji je bio zadužen za raspačavanje droge i kontakte s uličnim dilerima radi daljnje prodaje. Tači i Lončarić su bili zaduženi za prijevoz droge s Kosova u Sarajevo, a marihuanu su prebacivali u vozilima koja su iznajmili u rent-a-caru. Mehmeti je, kako se moglo čuti, za prijevoz droge angažirao još nekoliko osoba, čiji identitet istražnim tijelima za sada nije poznat. Osim Mehmetija, Dočkala, Tačija i Lončarića, policija je u istoj akciji privela Mostarce Adisa Bešića i Sanel Eminovića koji su marihuanu i speed kupovali od Mehmetija i Dočkala te je preprodavali po Mostaru. Ipak, na konferenciji je potvrđeno da ove dvije skupine nisu povezane.

Piše: H.Rovčanin  / Dnevni list