Uhićen zbog seksualne veze s 14-godišnjakinjom

kutina, Nasilje u obitelji, dijete, udarac, zlostavljanje, ubojstvo, suđenje, fatalna viki, paljenje, Nasilje u obitelji, Zagreb, samoubojstvo, dijete, zadar, Pulska policija, prijetio smrću, ravnateljica škole, uhićenje, spolni odnos s djetetom, zakon RH, prava u romskoj zajednici, mlađi od 15 godina, prometna nesreća, pogibija, prometna nesreća, policija, tučnjava navijača, tučnjava, masovna tučnjava, nogomet, prometna nesreća, pogibija, Hrvatska, policija, pozivi, Petar Matić, Zagreb, Utrine , tajnica, Novac, Hercegovina, napad, Hrvatska
Ljubav jača od zakona

'Ali ja sam nju želio oženiti', zavapio je 19-godišnjak nakon što je uhićen pod teškom optužbom da je seksualno zlorabio djevojčicu mlađu od 15 godina.

Bez obzira što se vrlo vjerojatno radilo o ljubavi i normalnoj vezi između dvoje mladih, činjenica da se radilo o djevojčici mlađoj od 15 godina bila je dovoljna istražiteljima da podnesu prijavu protiv osumnjičenog mladića.

Sve je započelo još u veljači ove godine kada je dvoje mladih Roma započelo vezu. Iako vrlo mlada djevojčica je očito bila spremna upustiti se u intimne odnose s 19-godišnjakom. Njega pak njezina dob uopće nije smetala, niti je bio svjestan da čini vrlo teško kazneno djelo svaki put kada je s njom vodio ljubav. Naime, Kazneni zakon RH za spolni odnos s djetetom mlađim od 15 godina predviđa kaznu od jedne do deset godina zatvora.

Mladić se trenutno nalazi u istražnom zatvoru koji mu je određen na zahtjev tužiteljstva. Sudac istrage zaključio je kako postoji bojazan da bi mogao ponoviti kazneno djelo što mu je stavljeno na teret.

U ovom slučaju očito je riječ o sukobu aktualnog hrvatskog kaznenog zakonodavstva i običajnog prava u romskoj zajednici gdje već vrlo mlade osobe ostvaruju intimne veze, pa i brakove. Nekoliko je takvih slučajeva već bilo procesuirano na zagrebačkim sudovima uz jasnu poruku kako običajno pravo ne može biti jače od kaznenog zakonodavstva.

No, 19-godišnjak iz ovog posljednjeg slučaja očito nije bio upoznat s potencijalnim posljedicama svog ponašanja.

Kako doznajemo slučaj možda i ne bi bio otkriven da djevojčica nije zbog svoje ljubavi bježala od kuće. Naknadno je utvrđeno da je mladić već imao ranije izrečenu zabranu približavanja djevojčici s kojom je, unatoč tome, i dalje održavao vezu. Posljednji put kad se udaljila od kuće policija je, slijedeći sve raspoložive tragove, konačno stigla u 19-godišnjakov dom gdje ga je i uhitila, a njegovu mlađahnu partnericu vratila roditeljima

novilist.hr