Uhićen muškarac kojeg se sumnjiči za ubojstvo u Omišu

Stipe Ringwald, ubojstvo u Omišu

Ime Stipe Ringwalda (47) pojavilo se u medijima u četvrtak ujutro nakon što ga je, kako neslužbeno doznajemo, policija uhitila u sklopu istrage ubojstva 38-godišnjeg Karmelina F. iz Omiša.

Osim Stipe, policija je navodno uhitila i dvojicu muškaraca iz Omiša koje također sumnjiči za Karmelinovu likvidaciju 9. studenog ove godine.

Ovo nije prvi put da policija ima posla s Ringwaldom. U policijskoj evidenciji je sakupio više od stotinu kaznenih prijava – od nasilničkog ponašanja, napada na službenu osobu, zlouporabe opojnih droga, prijetnji, narušavanja javnog reda i mira...

U rujnu 2004. je uhićen na španjolsko-francuskoj granici na kojoj je 'pao' s 26 kg hašiša te završio iza rešetaka. Francuski policajci predali su ga hrvatskim kolegama.

U travnju 2006. godine Ringwald je, prema policijskim podacima, upao u stan tadašnje djevojke u Zagrebu i pretukao ju. U kolovozu iste godine njegovo ime se povezivalo s tučnjavom na Hvaru u kojoj su pretučena dva tamnoputa britanska turista.

Ringwald umalo da nije i poginuo 2008. godine kad je napadnut na parkiralištu jednog hotela.

Zajedno s majkom i dvojicom pomagača je 2011. godine osuđen za prodaju marihuane vrijedne 240 tisuća kuna. Uhićeni su u veljači 2010. godine u akciji USKOK-a i šibenske policije koji su pronašli 4,6 kilograma marihuane u kući Ringwaldovih u Šibeniku.

Ringwalda su kao prvooptuženog nepravomoćno osudili na pet godina i četiri mjeseca zatvora, a druga dvojica su dobila po pet godina. Ringwaldovu majku su osudili na dvije godine zbog pomaganja, ali nisu joj dokazali da je uzimala novac od dilanja kako je se teretilo u optužnici, piše 24sata.

Suđenju je prethodila kriminalističke istraga, u kojima su korištene tajne mjere praćenja i snimanja telefonskih razgovora, a Ringwald je na suđenju prigovarao da mu je povrijeđena presumpcija nevinosti jer su policajci prije pokretanja kaznenog postupka novinarima izjavili da su uhićenici krivi za preprodaju droge.

Pravdu je tražio i na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu gdje je tvrdio da mu je država, zbog neprimjerenih policijskih izjava prije presude, povrijedila presumpciju nevinosti te pravo na pošteno suđenje i poštivanje njihovog privatnog života. Sud je njegov zahtjev odbacio.