Uhićen i Stipe Šakić, član Lijanovićeve skupine

stipe šakić
Šakića Tužiteljstvo Tuzlanske županije tereti da dio organizovane skupine Lijanovića koja je nezakonito dijelila poticaje. Podsjetimo, Županijski sud u Tuzli prije nekoliko dana produžio je za još dva mjeseca pritvor za Lijanovića, Suada Čamdžića iz Kladnja, Edina Ajanovića iz Čelića i Merseda Šerifovića iz Tuzle zbog sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlaštenja, potvrđeno je u ovoj ustanovi, piše Dnevni avaz.

Šakićeva izvješća su bila osnov za isplatu nezakonitih poticaja. Šakić je u Ministarstvo došao nakon što je Lijanović imenovan za ministra. Član je Lijanovićeve Narodne stranke Radom za boljitak i na ranijim izborima je bio njihov kandidat za funkcije na lokalnim razinama vlasti u Hercegovini.

Inače, skupina koju je organizirao Lijanovića formirana je u cilju uslovljavalljana poljoprivrednika u Tuzlanskoj županiji i FBiH, koji su bili korisnici ili potencijalni korisnici podsticaja u poljoprivredi, da njima isplaćuju polovinu uplaćenih podsticaja u gotovini, kao i da im sugerišu načine lažnog uvećanja vrijednosti kapitalnih ulaganja u poljoprivredi.

Iz Tužiteljstvu Tuzlanske županije su priopćili da je Šakić osumnjičen da je, obavljajući funkciju savjetnika za poljoprivredu, djelovao u udruženju koje je organizirao bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi FBiH Jerko Ivanković Lijanović, odnosno da je sudjelovao u uvjetovanju poljoprivrednika u FBiH da članovima udruženja isplaćuju polovinu dobijenih podsticaja u gotovini, i to za podsticaje za kapitalna ulaganja u poljoprivredi.

Istraga u ovom predmetu je usmjerena i na još nekoliko osoba za koje se sumnja da su bili članovi ovog udruženja.

Šakić je osumnjičen da je, postupajući po uputama Lijanovića, sudjelovao u tri radnje uvjetovanja poljoprivrednika tijekom 2012. i 2014. godine. U dva slučaja poljoprivrednici su u gotovini isplatili polovinu uplaćenih podsticaja, dok je jedan poljoprivrednik odbio ponudu. Sumnja se da su ovim radnjama udruženju pribavili dodatnu korist u iznosu od oko 57.000 KM.

U naredbi o proširenju istrage je navedeno da su članovi udruženja u periodu od 2011. do 2014. godine, uslovljavanjem poljoprivrednika, sebi pribavili korist u iznosu većem od 810.000 KM.

Osumnjičeni je predat u nadležnost Tužiteljstvu, danas će biti ispitan, nakon čega će postupajući tužitelj odlučiti da li će nadležnom sudu staviti prijedlog za određivanje pritvora.