Ubojstva mladih djevojaka koja su šokirala hrvatsku javnost

Antonija Bilić, Dragan Paravinja, Dragan Paravinja, Antonija Bilić, potraga za antonijom bilić, Antonija Bilić, Antonija Bilić, Dragan Paravinja, Krunoslav Borovec, Dragan Paravinja, Antonija Bilić, Antonija Bilić, Dragan Paravinja, Dragan Paravinja, Antonija Bilić, ubojstva, Hrvatska, Antonija Bilić, Dragan Paravinja, Antonija Bilić, Antonija Bilić, Drniš, tuga, Antonija Bilić, ispraćaj, Drniš
Nestanak Meksikanke policiji je prijavljen 22. kolovoza u 22.30 sati nakon što se nije vratila iz obilaska Park šume Marjan u hostel u kojem je boravila. Opsežna potraga za njom trajala je nekoliko dana, a rezultirala je pronalaskom njezinog tijela plitko zakopanog i dobro skrivenog u žbunju. 31-godišnja turistica ubijena je na Marjanu, omiljenom mjestu za šetnju i rekreaciju Splićana i brojnih turista.

Policija traga za njezinim ubojicom, a sve dosad ispitani potencijalne sumnjivce, policija DNK analizom nije mogla dovesti u vezu s tim stravičnim ubojstvom.

Za Hrvatsku, slučaj ubojstva Selene Margarite Graciano Macedo, nažalost, nije jedini te vrste. Podsjećamo na još tri slična i jednako potresna ubojstva, koja su dobila, ili tek čekaju svoj epilog.

Antonija Bilić

Prošle godine, 7. lipnja, u Drnišu je nestala maloljetna Antonija Bilić, ukrcavši se na mostu preko Čikole u kamion Dragana Paravinje, koji je i osumnjičen za njezino ubojstvo te se trenutno protiv njega vodi sudski postupak za njezino ubojstvo.

Antoniji se od navedenog datuma gubi svaki trag. Policijska potraga, koja je trajala nekoliko mjeseci, nije pružila nijedan trag koji bi doveo do nestale maloljetnice. Ipak, na temelju dokaza koje je policija prikupila, za pokušaj silovanja i ubojstvo optužen je 43-godišnji Paravinja u čijoj su kamionskoj kabini i pronađene kapljice krvi i vlasi nestale djevojke. Paravinja je zločin priznao u Republici Srpskoj gdje je uhićen, no kasnije je pred hrvatskim pravosuđem sve zanijekao.

Paravinja se pred sudom u Šibeniku izjasnio kao nevin, a psiholozi su ocijenili kako sve što radi, Paravinja radi proračunato. 'Očito je, osoba koja se želi izvući. Valjda je u svojoj glavi zamislio, ako nema leša nema ni ubojstva', procijenio je psihijatar i sudski vještak Mijo Milas u ožujku ove godine, promatrajući njegovo promatranje u sudnici.

'Smatram da sve što Paravinja radi je vrlo proračunato. Ide na efekt da sve bude u njegovu korist. Želi glumiti žrtvu', rekao je tada Milas. Krajem ovog mjeseca, očekuje se i presuda Paravinji.

Paravinja je krajem 2011. u BiH pravomoćno osuđen na dvije godine i deset mjeseci zatvora zbog silovanja žene na području Jahorine 2002. On je, inače, zbog silovanja osuđen i u Srbiji, gdje je dobio četiri godine i pet mjeseci zatvora. Njegovo izručenje su tražile i tamošnje vlasti, no u BiH su to odbili prihvativši zahtjev Hrvatske.

Kristina Šušnjara

Još jedno zvjersko ubojstvo djevojke u Hrvatskoj dogodilo se u siječnju 2008. godine, kad je ubijena 21-godišnja Kristina Šušnjara. Nju je u svoj automobil primio Luka Pezelj, koji ju je trebao prevesti do Sinja, ali ju je umjesto toga odvezao do svoje kuće, gdje ju je pokušao silovati. Pošto ga je djevojka odbila, do smrti ju je izudarao francuskim ključem za skidanje automobilskih guma.

Odmah nakon ubojstva Pezelj je dokaze zapalio u sjeniku iza kuće, a tijelo djevojke je bacio nekoliko kilometara dalje u kamenjar uz cestu. Tri dana nakon što je nesretna djevojka pronađena mrtva Luka Pezelj predao se policiji. U splitskom se zatvoru Luka Pezelj dva puta pokušao ubiti, a tijekom suđenja nije priznao pokušaj silovanja.

Pezelj je za ubojstvo Kristine Šušnjare pravomoćno osuđen na 31 godinu zatvora, a presudu je potvrdio i Vrhovni sud nakon njegove žalbe.

Anđelka Bešlić

Posljednji slučaj na kojeg podsjećamo, datira još iz ožujka 2002. godine. Tad je Ivan Bulj silovao i ubio djevojku Anđelu Bešlić.

Djevojka se vraćala kući s koncerta, kad ju je na silu i prijevaru Bulj uvukao u automobil, odveo na osamljeno mjesto, brutalno je silovao i ubio. Njezino tijelo prekrio je suhim granjem u jednoj jami, u blizini njezine rodne kuće, gdje ju je nakon mjesec dana pronašao slučajni prolaznik usprkos intenzivnoj potrazi u kojoj su sudjelovali i pripadnici HV-a.

Ivan Bulj idući se dan sam predao policiji i priznao zločin, tereteći i rođaka Pavla Bulja. Naknadno je u istrazi sve poricao, a priznanje koje je dao policiji nije bilo pravovaljano, pa ga sud nije mogao uzeti u obzir, kao ni na isti način dano priznanje Pavla Bulja. U konačnici, Pavle Bulj oslobođen je optužbe za ubojstvo na Županijskom sudu u Splitu, a Ivan Bulj osuđen je na 22 godine zatvora i kaznu služi u Lepoglavi.

Izvor: dnevnik.hr