Ubojica Topalović preživjelim Anđelićima : Dajte mi slobodu, moja će vam braća platiti krvarinu

ubojica, muamer topalović
... u Kostajnici, jučer se pod velikom policijskom pratnjom pojavio u Općinskom sudu Konjic zbog odštete od 460.000 KM koju 10 članova oštećenje obitelji traži od države BiH, FBiH i ovog monstuma osuđenog na 35 godina zatvora.

Ne želi ih poselamiti

Međutim, zbog nepotpuno dostavljene medicinske dokumentacije o gubitku vida i ozljede ruke Marinka, koji je 75% invalid, ročište je odgođeno za kraj studenoga. Ovom prilikom  u cijelosti Večernji list donosi ranije napisano Topalovićevo zatvorsko pismo obitelji Anđelić u kojoj nudi sebi svojstven dogovor: Dajte mi slobodu, moja vjerska braća će vam platiti odštetu! - Nadam se da mi nećete zamjeriti što ovo pismo počinjem bez pozdrava, jer jedini pozdrav koji ja priznajem i koristim je "selam". A kada bih vas poselamio, netko bi to shvatio kao provokaciju. Ne želim nikoga provocirati niti vrijeđati, počinje u pismu, kojeg prenosi Večernji list, Topalović.

Dovoljno im nanio zla

Dovoljno sam zla nanio vašoj obitelji, žao mi je nije trebalo tako biti. Pišem vam ovo pismo da se dogovorimo oko vaše tužbe, koju sam dobio prije neki dan, a kojom ste vi tražite materijalnu odštetu u visini od skoro 500.000 KM. Da vam kažem: ovaj spor ako se i riješi u vašu korist (što je malo vjerojatno zbog niza razloga) presuda se nikada neće moći izvršiti, tj. vi nikada nećete moći naplatiti štetu. Razlog: nemam sredstava da vam isplatim, a prisilno sudskim putem to također nije moguće jer se ništa od moje imovine ne vodi na moje ime, što znači da po zakonu to nije moja imovina i time je zaštićena od sudskih izvršitelja. Jedina imovina koja se vodi na moje ime je ova nadoknada za rad u zatvorskoj radionici koja jedva prelazi 100 KM.


Poštujem samo šerijat


Ako bi sudskim sporom bilo naloženo da se odbija od te moje mjesečne naknade, po zakonu je moguće da mi se samo pola od navedenog iznosa mjesečno odbija. A to mogu spriječiti tako što ću ostaviti taj posao (to je moguće jer rad u zatvoru nije obvezan). Ja vam nudim dogovor: ja sam musliman i poštujem samo šerijat. Po šerijatu ja vama jesam dužan isplatiti krvarinu (to što vi nazivate materijalnom odštetom), ali tada ja moram biti
slobodan čovjek.

Moja braća raspložau velikm sredstvima

Da pojasnim: vi preko svoga odvjetnika da pogurate moju slobodu, to jest da iz zatvora izađem na slobodu (siguran sam da je to moguće), a ja vama isplatim krvarinu. Možda se pitate odakle mi toliki iznos ako sam već ranije naveo da nemam. Spomenuo sam imovinu koja se ne vodi na moje ime, imam brojnu obitelj, a što je najvažnije, imam na slobodi svoju braću i prijatelje, svoje istomišljenike koji su spremni skupiti taj novac. Većina te moje braće su povezani u razne organizacije i raspolažu velikim financijskim sredstvima.

Ako odbijete mnogo gubite

Ako odbijete, mnogo gubite. Zbog mog dobrog vladanja kači me zakon po kojem mi otpada trećina kazne. Od 35 godina to je 11. g. i 8 mjeseci, ostaje mi 23. g. i 4. mjeseca. Upravo treba da se usvoji zakon o pomilovanju koji će i mene zakačiti. Budući da sam odležao više od šest godina, mogao bih se lako naći na slobodi za nekoliko godina (vrlo uskoro). Da pojasnim: Ja bih se svakako mogao naći na slobodi za veoma kratko vrijeme, a vi ćete ostati "kratkih rukava", tj. nećete dobiti ništa od krvarine zbog niza razloga koje nude demografija i demografski zakoni. S druge strane, ako prihvatite, dobivate svoju punu krvarinu koja vam pripada.

Sredite preko HDZ-a i Borjane Krišto

Možda ćete reći da niste vi koji odlučujete o tome. To je točno, ali imate utjecajna odvjetnika koji može sve pokrenuti preko stranke HDZ. Osoba koja može mnogo o tome odlučiti je predsjednica FBiH Borjana Krišto, a ona je potpredsjednica HDZ-a. Nadam se da ćemo ovo riješiti kao ljudi i da neće biti nikakvih problema ni prilikom rješavanja ovog spora, a niti bilo kakvih problema među nama kasnije. Za ovih šest godina i nešto mnogo sam naučio i shvatio mnogo stvari koje prije nisam ni znao ni shvaćao. Postao sam bolji čovjek. Očekujem vaš odgovor i nadam se da ćemo ovo riješiti na obostrano zadovoljstvo.

Odštetu traži 9 članova obitelji Anđelić

Odštetu traži deset članova obitelji Anđelić, i to Marinko, Ruža, Šima, Ivan i Mira Anđelić, Luca Kaleb, Ivanka Medunić, Ljubica Kralj, Anđa Stojanović i maloljetna I.S. Sve ih zastupa mostarski odvjetnik Davor Šilić, koji je u svome zahtjevu napisao da su tuženi dužni solidarno isplatiti provotužitelju Marinku na ime ukupne štete (nadoknade duševne boli zbog gubitka oca i sestara, kao i naknada štete zbog umanjenja opće životne aktivnosti, straha i bola) iznos od 100.000 maraka. Ostali traže iznos od po 40.000 maraka, ukupno 360.000 maraka, zbog duševne boli pri gubitku bliskih srodnika.

večernji list