U velikoj akciji SIPA-e razbijena organizacija koja je pripremala i ubojstva policajaca

...koja je uz pomoć svojih suradnika iz susjednih zemalja i drugih sličnih organizacija, počinila veliki broj kaznenih djela koja do sada nisu rasvijetljena.

- Ta djela su sama po sebi kompleksna i opasna i to je razlog zbog čega istraga traje dugo i koja će biti nastavljena u narednom periodu.

Tijekom dosadašanjih policijskih mjera i radnji koje su provođene u suradnji sa entitetskim policijskim agencijama, uspjeli smo prikupiti vrlo ozbilje informacije i dokaze da je ova zločinačka organizacija počinila veći broj kaznenih djela od čega se izdvaja trgovina opojnih droga, pranje novca, izvršena ubojstva i pripreme ubojstava na skriven i podmukao način od čega posebno izdvajamo pripremanja ubojstava policijskih službenika, koji su radili na istragama.

Točnije došli smo do materijalnih dokaza u vezi s kaznenim djelima organizirani kriminal, neovlašteni promet opjnim drogama, pranje novca, odavanje službene tajne, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, zelenaštvo.

Potom ubojstvo Ramiza Delalića Ćele, koje se dogodilo 5. srpnja 2007. godine, potom teško ubojstvo Borisa Govedarice, Vladimira Mačara ... Zatim došli smo do dokaza u vezi djela razbojništvo kada je 29. lipnja na štetu PBS banke otuđeno 2,2 milijuna eura i razbojništvo od 29. lipnja kada je na BH štetu ukradeno 668.282 KM-rekao je Zubac.

Dosadašnjim mjerama i radnjama pored utvrđivanja postojanja zločinačke organizacije identificirani su svi njezini članovi, kaznena djela i na koji način su izvedena, njihove sklonosti i navike, te suradnike kojih je bilo iu sigurnosnim strukturama i drugiom strukturama vlasti u BiH.

- Trenutno se izvode terenske operacije, uhićenja većeg broja osoba koje se vrše u suradnji s MUP-om RS i MUP-om Kantona Sarajevo i drugim policijskim agencijama što je početak sveobuhvatne akcije koja će trajati duže vremena.

U najdirektnijoj obradi obuhvatili smo 25 osumnjičenih osoba, izvještajem o počinjenom krivičnom djelu 43 osumnjičene osobe i to je prva faza. Sve ove aktivnosti su realizacija operativne akcije kodnog naziva "Lutka" nakon čega ništa više neće biti isto. Ovo je početak kraja organiziranog kriminala u BiH-zaključio je Zubac.