U Poljskoj pet djevojčica zatrudnjelo

trudnoća, odlazak mladih, odlazak u zemlje EU-a, odlazak na rad u inozemstvo

Dvije od njih su, kako izvještava portal www.TheNews.pl, i rodile. Ta djeca su se u slobodno vrijeme odavala novoj igri koju su sami izmislili i nazvali je sunašce ili zvijezda.

- Djevojčice leže gole na podu s glavama u središtu kruga, zatvorenih očiju. Njihovi se prijatelji potom smjenjuju u seksu na njima. Tko izdrži najduže, taj je pobjednik... - objasnio je principe igre jedan od muških sudionika.

Možda se o tome ništa ne bi ni doznalo da se nije pojavio problem trudnoće djevojčica. Naime, Poljska, poznata kao najkatoličkija zemlja Europe, ima veoma strog, gotovo prohibitivni zakon o pobačaju. Dopušten je, naime, samo u slučaju silovanja i incesta ili ako je plod ozbiljno oštećen ili ako su zdravlje i život trudnice ugroženi...

Suočena s  tim problemom, ravnateljica škole u Ostrodu je javnosti predočila cijeli slučaj: “Ove godine u našoj školi zatrudnjelo je pet djevojčica. Dvije su se čak i rodile...”

O seksu se u poljskim školama u pravilu uopće ne govori, djeca nisu ni upoznata s mogućim posljedicama ovakvih “igrica”. Tužitelji se, pak, žale da učitelji i roditelji često izbjegavaju suradnju u istrazi ovakvih slučajava. Njima je obično najvažnije da se sve prikrije, odnosno da se izbjegne sramota.

U poljskom zakonodavstvu je, inače, legalna minimalna granica za spolni odnos 15 godina, ali ništa nije učinjeno ili predviđeno da djeca nešto o seksu doznaju prije nego što počnu upražnjavati ga.

(Slobodna Dalmacija)